Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
13.07.2010, 08:15:34
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4179
příspěvků v
102
témat od
93
uživatelů
Nejnovější uživatel:
Mafio Ball
Honor Harringtonová
O Honor Harrington
Diskuse o Honorverse
Historie vesmírných konfliktů
« předchozí
další »
Stran:
1
2
[
3
]
4
5
...
8
Autor
Téma: Historie vesmírných konfliktů (Přečteno 884 krát)
Shras
Full Member
Re: Historie vesmírných konfliktů
«
Odpověď #30 kdy:
29.05.2010, 19:23:37 »
hlavne lepsi detekcni sit
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #31 kdy:
29.05.2010, 19:37:28 »
To je samozřejmé. Jen by bylo dobré mít "na dosah" dostatečnou palebnou sílu jak proti střelám tak i proti "objektům" které by mohly opětovat palbu.
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #32 kdy:
30.05.2010, 21:23:23 »
Našel jsem si co na tohle téma říká DW a je to jistě zajímavé... Jenže on všude mavá tím jak by se reagovalo na situaci prokazatelně volající po uplatnění Eridanského ediktu.
A hlavně zdůrazňuje a)že by to vyvolalo adekvátní odvetu b) že by SLN
musela
vyrazit na trestnou výpravu dopl. c) nikdo není takový magor
Já bych řekl že když se solíci budou motat v krizi -pokud ne rovnou v mnohostranném konfliktu- a ono velký křach-bum-prásk se "náhodou" stane na planetě pod správou některého z jejich ne-přátel tak by se SLN asi dvakrát nepřetrhla aby patřičně postihla údajného viníka. Notabene kdyby v tom "subjekt X" uměl chodit a před veřejným míněním by horlivě prokazoval svou nevinu. Stačilo by předhodit alternativního pachatele, zpochybnit důkazy a naznačit něco "o vnitřních sporech postižených" a rzem by poskytl bjurokratům důvod přinejmenším odložit akci "do důkladného prošetření incidentu".
Tudíž jakkoliv je taková varianta vývoje nepravděpodobná a s ohledem na dosavadní postoj DW asi nežádoucí tak já bych podnikl alespoň nějaké protiopatření. Pro strejdu Příhodu.
A souhlasím s ním že zabránit odhodlanému útočníkovy v něčem podobném je nemožné. Ale proč mu to maximálně neztížit.
«
Poslední změna: 31.05.2010, 20:48:41 od Mafio Ball
»
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #33 kdy:
31.05.2010, 01:29:51 »
K otázce potřeby ochrany sídelní planety soustav mě napadá ještě něco.
V pohraničí, nebo popřípadě ještě dál by solariáni "incident" zavánějící EE zřejmě vyšetřovali.
Jenže dle mého podnikají sami nejrůznější akce pro potlačení odporu, výstrahy pro okolní světy či jednoduše trestné akce. V CoS I to z pohledu kap.Rozcaka vyznělo jako by k tomu účelu používali mariňáky nebo četníky. Mě to přijde jako trochu moc "jemné" byť těm mrtvým je asi jedno jestli jejich vesnici vypálili elitní komandos, šupáci od vedle nebo ji vyhladila miniaturní kinetická střela.
Každopádně pokud je na planetě organizovaný odpor tak zřejmě s bombardováním nebudou lodě FF váhat.
Mezihvězdné právo (Denebské charty?) to nejspíš ošetřují ale stejně...
Kdo nakonec posuzuje charakter útoků?
Zřejmě nějaká nezávislá, objektivní a důvěryhodná instituce. Co třeba OFS?
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #34 kdy:
31.05.2010, 05:49:11 »
Když jsem si pokoušel představit jak si taková průměrně rozvinutá nepříliš bohatá soustava bude zajišťovat bezpečnost tak mi bylo jasné že koncept který používá DW v hlavní dějové liniii je na periferii nepoužitelný. V SoS je popsané "námořnictvo" nejchudší soustavy Talbotu ale nikde není zmínka jak na tom byl třeba Rembrandt nebo -protože tyhle dvě bych považoval za extrémy- Vřeteno coby průměr. Monika jako zvláštní případ není moc reprezentativní vzorek.
Je zřejmé že pokud by si musela ona soustava zajišťovat obranu svépomocí -a žádat o to někoho zvenčí mi nepřijde jako moc dobrý nápad- bude se muset soustředit na dvě oblasti. Za prvé je to ochrana výsostného prostoru. Kdesi se mihlo jak daleko od stálice je "hranice" (myslím že hned v HHI) ale většina, ne-li všechen "nemovitý" majetek bude nejspíš mnohem blíž.Tudíš zbytek systému bude maximálně monitorován zdálky. Důležité je okolí sídelní planety (planet) a nanejvýš jedna-dvě oblasti kde se bude nacházet průmysl. Ačkoliv je obvyklé vynořovat se z HYPP v rovině ekliptiky v bodě s nejkratší (nejoptimálnější) drahou k vesmírného "parkoviště", nemůže se ministr obrany spoléhat na to, že se zvyklostí budou držet i případní útočníci. Proto musí hlídat i ostatní oblasti. Protože tamní končiny jsou "drsný kraj" bude lepší když obrana bude několikastupňová. Co kdyby se hlavní linie nechala vymanévrovat a třeba jediná fregata se dostala na dostřel planety. To by byl šach-mat a vláda by se musela podrobit diktátu. Pohrůžka masivním bombarddováním je dostatečně pádný důvod. To nejni jak ve filmu, kde by nastoupil švorceniger nebo stýví sýgl bum, bác a starosta novýho jorku ušetří 50 melounů. Riskovat možnou ztrátu značné části obyvatelstva (I v pohraničí to můžou být miliardy lidiček) by si nikdo netroufl (příčetný alespoň trochu zodpovědný představitel). Nebo stačí namířit půltuctu výmetnic na klíčovou součást orbitální infrastruktury a dostanou o co si řeknou (každý nemá "přátele" Jako graysoňané)
«
Poslední změna: 31.05.2010, 14:11:56 od Mafio Ball
»
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #35 kdy:
31.05.2010, 17:11:25 »
Citace: Mafio Ball 31.05.2010, 05:49:11
Když jsem si pokoušel představit jak si taková průměrně rozvinutá nepříliš bohatá soustava bude zajišťovat bezpečnost
Za druhé se bude muset alespoň do jisté míry nuset starat o bezpečnost dopravních cest "v okolí". Pokud by se každá druhá loď mířící do soustavy ztratila tak nejspíš brzy většina dopravců tuhle oblast opustí.
Že by si náklady vozili sami až do/z nějakého centrálního obchodního uzlu je sice možné ale ne zrovna rentebilní. Přišli by tím o výhodu spojenou se svobodným, volným obchodem a taky pružnost v reakci na vývoj "trhu".
Tudíž si musí být shopno poradit s piráty, kteří by číhaly na přístupových trasách. Civilní lodě budou používat nejkratší cestu (tedy tak jak ji dfinoval DW, přeskoky mezi vlnami a pak přímoučarou k cíli) a ta se dá celkem snadno odhadnout. Právě na ní -krom nejbližšího HYPP soustavy- musí zajistit volný "průjezd".
«
Poslední změna: 31.05.2010, 17:20:39 od Mafio Ball
»
Zaznamenáno
Shras
Full Member
«
Odpověď #36 kdy:
31.05.2010, 21:12:55 »
Otazka jak je bohata. a hlavne jakou matech uroven a suroviny. Treba Jelcinova hvezda. v podstate chudej stat. obran soustavy jen par lac a plechovek. ale velice rozvinutej tezebni program a orbitalni farmy. Byli sice schopni detekovat prechod ..ale uz ne zasahnout.
Pises co vsecno vy trakovej stat mnel zajistovat .. jenze vecina pohranicnich statu co nebyla pozrana UPPB. je rada ze je rada. A pak zalezi mali co nabidnout. jinak obchodni lode nemaji proc zde pristat. a bez lodi a obchodu nedostanou technologie.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #37 kdy:
31.05.2010, 21:39:39 »
Mám představu že jestli něco do SL prodají tak jsou to levné suroviny. solíci by si je jistě mohli těžit/pěstovat sami ale podobně jako dnes bohaté státy raději kupují jinde.
Zaznamenáno
Shras
Full Member
«
Odpověď #38 kdy:
31.05.2010, 21:44:43 »
co si predtavujes pod pojmem levna surovina? H2O? a pokud je levna proc ji dovazet? z takove dalky
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #39 kdy:
31.05.2010, 21:51:15 »
Co třeba 2Mt celulózy z vykáceného lesa.
Zaznamenáno
Shras
Full Member
«
Odpověď #40 kdy:
31.05.2010, 21:55:44 »
teda nic proti, ale :kupovat .drevo? .. proc proboha ? naco? jinak tezit drevo je pekna chuska pokud teda nams jenu malou Enterprise
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #41 kdy:
31.05.2010, 22:00:46 »
Co já vím -třeba z toho v New setuze vyrábějí "zaručeně přírodní stejky"
Něco ty miliardy lidí žrát musí, ne?
Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member
«
Odpověď #42 kdy:
31.05.2010, 22:23:47 »
Výhoda těchdle planet je jednak levná pracovní síla pro výrobky požadované v SL a odbytiště pro výrobky ze SL, kde už je trh přesycen. Tak jako onak, znamená to nutnost cest obchodních/nákladních lodí...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #43 kdy:
31.05.2010, 22:39:38 »
A ty lodíčky putují po více méně stejných trasách na obrovské vzdálenosti.
Během přeletu od vlny k vlně a hlavně při přibližování či odletu od planety jsou extrémě zranitelné. Těžko se budou pohybovat v konvojích (snad jen příležitostných) a že by FF či jakékoiv jiné N každému mohla přidělit doprovod tak o tom pochybuju. Tudíž skvělé loviště pro piráty, korzáry bukanýry, flibustýry ... popřípadě žoldáky které najala konkurence aby trochu zkrouhly kolegy.
Ta soustava sice nebude za jejich likvidaci, vypuzení či alespoň udrženi v mezích oficiálně zodpovědná, ale v reálu to dělat musí.
Jinak by: přišli o náklad(nepojištěný), nasrali kupce/dopravce, odradili i další obchodníky a možná k sobě přitáhly pozornost nějaké velmoci. Zeptejte se jak (kolem somálska) jsou místní nadšení z toho když jim za humnanama dělá pořádek smečka válečných lodí USNavy, Ruska, RNavy, F, Čínské, Japonské a nejspíš i polské.
«
Poslední změna: 01.06.2010, 00:47:03 od Mafio Ball
»
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #44 kdy:
01.06.2010, 00:53:29 »
Kromě jiného se ze Svazu vozí cestující.
X miliónů turistů ale nejspíš miliardy vystěhovalců každý rok budou opouštět zemi blahobytu a zamíří do divočiny v Pohraničí ...a asi i dál.
To by bylo velmi nepříjemné o nějakou takovou loďku přijít. Asi by se za ní a hlavně za pasažéry dalo zaplatit výkupné ale ta ostuda. I když -byl by to pro ten dotyčný, jinak ne zrovna proslulý svět způsob jak se dostat do faxů.
Zaznamenáno
Stran:
1
2
[
3
]
4
5
...
8
« předchozí
další »