Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
12.07.2010, 22:00:20

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net  převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4173 příspěvků v 102 témat od 93 uživatelů
Nejnovější uživatel: Mafio Ball
* Domů Nápověda Přihlásit Registrovat
+  Honor Harringtonová
|-+  O Honor Harrington
| |-+  Diskuse o Honorverse
| | |-+  pár nápadů k taktice
« předchozí další »
Stran: 1 ... 37 38 [39] Tisk
Autor Téma: pár nápadů k taktice  (Přečteno 4190 krát)
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #570 kdy: 09.07.2010, 18:01:30 »

No napadlo mě to.
Ze zadních vrat jako u SD(P) by byly "katapultovány" LACy se zrychlením kolem 100g, venku by zapnuly reaktivní motory a dostaly by se z prostoru interference docela rychle.
V trupu by byly "urychlovače" s výhybkama takže by bylo možný odpalovat čluny s vysokou "kadencí".
Pohotovostní letka by tak mohla nahodit klíny do pár vteřin po poplachu (spolu s ustáleným zrychlením mat.lodi by se dost zkrátilo překonávání zakázané zóny)

Jenže stejně tak by se hodil nějaký "vletový" tunel na přídi aby mohly čluny plynule parkovat.
Prostě ekvivalent letadlové lodě.
Byla by velice zranitelná ale s tím se holt musí počítat.
Nevím -asi by to patřilo Na hranici. Je to trochu moc nekonvenční aby to obstálo tady.
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #571 kdy: 09.07.2010, 20:26:53 »

Vosí úly mají podobnou konstrukci.Přistání na povrchu a vystřelení středem na obě strany.Na hranici
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #572 kdy: 09.07.2010, 21:51:44 »

Už jsem pochopil že DW nechce dovolit aby Appolo používaly lodě menší než SD (popřípadě systémová obrana -jak ta je vůbec stavěná, musí mít něco jako KH II či co?!)
Obrovský a neskladný KHII který jediný může Appola navádět je poněkud násilné řešení zejména proto že většina tonáže a rozměrů je "navíc" k základním komponentům FTL. Tedy spolu s obrovskými halami sloužícími k umístění výpočetní techniky. (Představuju si to: něco jako třicetipatrový panelák složený jen a pouze s počítačů -tolik k legendě o mantichorské miniaturizaci) Samotný FTL com by neměl být být problém nacpat do 10kt tělesa.
Zdá se mi to poněkud násilné řešení - s problémem g-beranidla se DW vypořádal mnohem obratněji.

Ale proč by jedna jednotka o mnohem menší velikosti nemohla řídit jednu Appolo střelu?! Co tomu brání? Došlo snad k nějaké degeneraci palubních FTL na torpédoborcích a LACách? Nebo je v tom něco jiného?!

Pořád uvažuju jak zvýšit šance člunů při útoku na lodě bojové stěny. Buď by musely nést nějaké radikálně inovované zbraně nebo Appola nebo větší množství "normálních" střel s těžkými hlavicemi. To znamená gondoly. Ta nová výzbroj by třeba mohla vycházet z graserových torpéd -tedy něčeho co RMN viděla v činnosti a má jistou šanci časem "ukrást" tuhle originélní koncepci.
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #573 kdy: 10.07.2010, 14:07:55 »

Problém s apolama je spíš ve velikosti samotných střel,jsou moc velké na menší plavidla.
Velikost KHII,taky mi připadala divná,než mi řekli,že je to celá KHI+další posílení obrany a konstukce+FTL.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #574 kdy: 10.07.2010, 17:39:42 »

Takže asi nezbývá nic jiného než "napasovat" něco jako gondoly na mrňavý člun.
Nebude je moct vléct po celou dobu přibližování. To by ztratil výhodu max.zrychlení. Tudíž je přilepíme přímo na trup.
Vyhodíme revolverové výmetnice spolu s dalším zařízením co k nim patří. Vyhodíme graser a získáme tak prostor a volnou tonáž.
Část se využije ke zvýšení kapacity SŘP (musíme myslet i na přidání telemetrie -ale ne tak moc, viz dále). Gondoly budou
muset být menší, LAC nemá dost "síly" k vláčení těch velkých-a líp se s něma bude manipulovat. Střely jsou zase podstatně
menší než MDM. Sice těžké, odvozené od kategorie pro "wallers" ale jednostupňové. Tím se zkrátí a jsou tedy
skladnější. Hádám že pokud DDM Mk16 váží 120tun tak SDM by mohla mít kolem stovky. Gondolu bych postavil ze sedmi výmetnic a
vychází mi že by mohla vážit tak 2-2.5kt, rozměry 8x8x15m. Do trupu LAC by se mohly vejít dvě za sebou, (možná dvě vrstvy?)
na čtyřech postech po odstraněných vým. Čili osum gondol po sedmi střelách = 56 střel. Odpalovaných současně a s hlavicemi
které odpovídají těm z lodí bojové stěny.
Vypuštění gondol a jejich přemístění do palebných pozic by probíhalo až těsně před konečnou fází útoku. Teprve pak se stane z
dosud mrštného člunu invalida na vozejčku s píchnutýma galuskama... Je tedy žádoucí tuhle fázi co nejvíc zkrátit.
Navádění by mohl být problém -ale Dw otevřel cestu k jeho řešní. Appola mohou nést dostatečně výkonný naváděcí systém aby
uřídily svou grupu MDM i po ztrátě FTL telemetrie. Tedy alespoň v závěrečné fázi letu. Nacpeme tedy něco takového i do střel
SDM a budeme doufat že to spolu s postupným střídáním linek bude stačit.
Taktiku útoku LAC(P) budu muset dopracovat. Představuju si je ve formaci s Fretkama a Katanama. Jedny coby podpora při REB,
druhé jako protistřelové platformy. Určitě tam bude uplatnění i pro Ťuhýky -doprovod a zásahy proti menším rybám.
Je asi nesmysl takovéhle uskupení proti ucelené bojové stěně bez dalších sil. Snad by zvládly eskadru SD ale za vysokou cenu.
Pokud by do přilétajících hejn LACů mohly pálit nepřátelské SD(P), navíc vybavené MDM tak by se na útočnou vzdálenost
nedostalo moc člunů. Musí se tedy saturovat obrana několika uskupeníma a/nebo nabídnout nepříteli protivníka kterému se bude
muset věnovat přednostně (třeba vlastní eskadra SD(P) která má rozkaz šetřit municí).
Proti solariánskému SD nebo i celé eskadře by však zaútočit mohly s celkem vysokou šancí na úspěch. Šance na přežití už tak
dobrá nebude ale...
A tohle kombinované uskupení bude mít kvalitní maskování, takže jistou část trasy zvládnou nepozorovaně. A i pak bude jejich
největší výhodou počet (který se dá ještě zvýšit atrapama -teda klamnýma cílama s nějakejma dalšíma vychytávkama). Do
takového hejna se blbě pálí. Mrknutí
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #575 kdy: 10.07.2010, 17:49:52 »

ANO,hlavně opatrně. Škleb
« Poslední změna: 10.07.2010, 20:52:11 od Bolt » Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #576 kdy: 10.07.2010, 20:58:47 »

Pokud si dobře pamatuji, tak nejmodernější manťácká DDM má 97tun. V jednom výpočtu (z počtu střel v gondolách) jsem odvodil, že MDM má 136 tun, takže by vyplývalo, že jeden pohonný stupeň má +- 39tun. SDM by tedy měla teorticky mít 58tun. Pak je tu ten fakt, že DW psal, že pro SDM nemá cenu dělat m.fúzní lahve, protože jsem na takovou střelu příliš objemné. Proto by SDM měla kondonzátorové napajení. Odhadem bychom se dostali na 35-45tun. A můj odhad je, že střely používané LAC jsou v podstatě něco takového, jen o pár procent zmenšené. Z tohodle úhlu pohledu mi už nevychází nějak výhodné nahradit rotační zásobníky těhdle střel gondolami se skoro stejnými střelami. Ale mohly by se použít nějaké malé gondoly LAC střel, které by se vezly přilepené na trupu, jako u velkých lodí.

Nicméně mě napadlo, přidat k Fretkám s přísavnými gondolami ještě přísavnou jednomístnou gondolu s modifikovanou Apollo střelou a do vlastního LAC dát jediný FTL kontrolní link. Nicméně DW sám stanovil, že Apollo střely musí mít bezpodmínečně m.fúzní lahve, takže ačkoliv bude ASDM pro střely jen... SDM, bude trochu větší. Zkusím opět trochu matematiky. Předpokládám, že když AMDM je dvakrát větší než MDM a dosáhne stejného zrychlení, musí mít stejný poměr velikosti uzlů k celkové tonáži. Tedy, že uzly AMDM jsou 2x větší než u MDM, tedy 2x39=78tun na jeden stupeň. AMDM by pak měla být 2x136=272tun. ASDM by ve výsledku měla být 272-2x78=116tun. V podstatě přibližně trojnásobek mojí odhadlé moderní SDM.

Strategie střelby by byla podobná jako u Fretek, ale tentokrát by vychrlily své SDM a závěrem za nimi poslaly svojí jedinou ASDM. A cestou zpět by pomocí FTL řídily střely přes tuto ASDM. Je samozřejmě jasné, že výpočetní síla LAC se nemůže rovnat s počítači SD, ale stále je to daleko víc, než zvládne vlastní Apollo střela.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #577 kdy: 10.07.2010, 21:41:00 »

U SDM pro LAC bude klíčové zvýšení účinnosti hlavice. Aby dokázaly něco proti tlustokožcům musí mít nějaký odvar té moderní Mk-cosik, co se tak osvědčila u DDM Mk16. Proto budou větší -delší a těžší.
Kondenzátorové napájení je asi nutné -ale v gondolách by mohla být fůzní flaška pro jejich nabíjení.
Střela pro LAC mi podle obrázků připadá tak o polovinu kratší a o něco "tenčí" (i když tím si nejsem jistý).
Taky jsem přemýšlel o hodnotě co nejhustější salvy a jak ji docílit. LAC(P) by těch gondol -a střel- musel nést víc... Z 25kt by na ně mohlo připadat tak 30-35%. Krom toho tyhle gondolonosné čluny mohou být krapítek větší... Jen aby se vlezly do doků.
Rotační výmetnice jsou omezeny počtem komor. Fretka bude mít asi více instalací a více komor v každé.

Ty výpočty... Podstatný rozdíl mezi DDM a 3DM je kromě dalšího prstence podstatné zvětšení hlavice. Fůzní flaška se zvětší jen o pár procent, naváděcí systém, telemetrie, samotná nosná a povrchová konstrukce střely -všecko zůstává nebo se jen nepatrně zvětší.

Já dicinky uvažoval proč se střely zmenšujou spolu s lodníma kategoriema. Šlo by (teoreticky) umístit na DD střely z SD? Teda pokud by k tomu byl důvod.
Podle mě možná. Problém není v SŘP nebo tak něco. Omezením bude výkonost hnacích polí ve výmetnicích. Střela o 100 tunách nebude moct být urychlena stejně jako střela o 50 tunách. A taky délka výmetnic. V torpédoborci bude tak 25m, v SD 100 a víc. "Úsťová" rychlost bude nějaká funkce s max. zrychlení a délky "hlavně". Tady se zas nabízí námitka že DD nepotřebuje odpalovat střely takovou poč.rychlostí. Nemusí urazit stovky kilometrů než zapnou pohon ale jen desítky. DW určitě bude mít zdůvodnění (něco o hustotě palby atd.)
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #578 kdy: Dnes v 17:56:26 »

Tak jsem si prostudoval plánek Ťuhýka co tu máme a dumám nad tím,kam chcete,bez totální změny konstukce,LACéčkům ty střely nebo gondoly nacpat,přísavnné gondoly nemají moc trupu,na který se přisát.Nejsem proti ozbrojení LAC pořádnýma střelama,ale vychází misto na 16 velkých SDM+1 ASDM ve středu mezi nima,při zachování přibližných rozměrů.Všiml jsem si LAC odpalují střely těsně vedle uzlů
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #579 kdy: Dnes v 19:27:33 »

Gondolonosný LAC by musel být odlišné konstrukce. (viz níže) Stavěl by se tak aby se maximalizoval počet nesených gondol.

Mirrova varianta je taky dobrá -jen bych nechal ASDM v palubní výmetnici někde v centrální pozici, jednorannou, specializovanou. Třeba na místě kde má Ťuhýk graser.

On asi nebude moc velký rozdíl mezi tím jestli jsou střely odpáleny z rotačních výmetnic nebo gondol. Já gondoly upřednostnil v domnění že dostatečně účinné SDM budou moc těžké a velké na to aby se daly vystřelovat přímo z palub LACů.
Moje -pozměněnná- představa malé gondoly tedy je 6+1. ASDM by byla ve středu, šestice SDM kolem. LAC(P) by jich nesl 8-16 na místě odstraněných bubínků. Pokud by bylo nutné trup trochu modifikovat, proč ne. Gondoly by sice nebyly uvnitř trupu ale měly by své závesy s magnetickým kotvením.
Pokud by nešlo na ASDM nacpat FTL-link, nevadí. I ten komp, kterým řídí Appolo své podřízené střely je dostatečné zlepšení. S pomocí běžného SŘP LACu by se tak měla dát ukočírovat celá salva.
Zaznamenáno

Stran: 1 ... 37 38 [39] Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!