Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
13.07.2010, 07:20:07

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net  převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4177 příspěvků v 102 témat od 93 uživatelů
Nejnovější uživatel: Mafio Ball
* Domů Nápověda Přihlásit Registrovat
+  Honor Harringtonová
|-+  O Honor Harrington
| |-+  Diskuse o Honorverse
| | |-+  Mission of Honor
« předchozí další »
Stran: 1 ... 34 35 [36] Tisk
Autor Téma: Mission of Honor  (Přečteno 9436 krát)
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #525 kdy: 22.06.2010, 17:14:33 »

Tam nastává jistý dilema. Když to "odzkoušíš" dřív než budeš připravenej použít systémy, technologie či koncepce hromadně vyrábět, poskytneš protivníkovy čas na přípravu protiopatření. "Realistická" simulace a polní zkoušky někde v týlových cvičištích ti sice můžou hodně napovědět ale teprve zkouška ohněm ti dá jistotu.

Vem si třeba MAN. Jejich spidery dosáhly skvělýho úspěchu. Ale nejsou ještě schopný "skutečného" bojového nasazení. Spojenci dostali šanci najít způsob jak si s nima poradí.
Zajímavé -právě jsem si uvědomil že termíny kdy dosáhne MAN patřičné síly a kdy se RMN "vzpamatuje" jsou pozoruhodně blízké.
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #526 kdy: 23.06.2010, 07:12:07 »

Mihla se tu někde zmínka o tom že Detwajleři mají prsty v nasměrování LRH k expanzi.
Jalý k tomu měli důvod?
"Severní oblasti" tehdy nemohly pro jejich plány znamenat příliš velkou překážku. Rozvoj a vývoj v námořnictvech tamních mocností byl až následkem tohoto posunu. Nezdá se mi že by se Det. dopustili takové hle chyby -ale bylo by to ironické. Teď to vypadá jako by je měla smést lavina kterou sami uvolnili.
Pokud tedy nechtěli neutralizovat tamní mocnosti pak tedy hodlali vytvořit pro SL buď hrozbu nebo přímo protivníka.
Připomíná mi to Suvorovovu teorii o WWII. Německo Ády Hitlerových mělo být "Ledokolem" komunistů, který jim připraví cestu při dobývání Západní evropy (a okolí). (Suvorov sice píše o obsazení celého světa ale nějak mi uniká jak by mohli němčouři v tom krátkém období které jim prý Koba hodlal poskytnout ohrozit USA, Japonsko... )
Další podobnost vidím v tom, že podobně jako se tenhle plán Stalinovy vymstil, když ho Hitler pochopil -a poslal Wehrmacht na krátký poznávací zájezd- tak teď nejspíš Detwajlery kousnou důsledky jejich plánů do zadku. Nevěřím že by se inteligentní a předvídaví politici jako jsou Éliška a havenská sexbomba nechali nadlouho zaměstnat solíkama. Jakmile se trochu vzpamatují a otřepou pustí se po stopě a pak ...
Nebude je motivovat jen ohrožení, které plány MA představují pro jejich národy. (stejně se zdá že první si to odnesou solíci, a těm to jako převážná část lidí přejou)
Nejvíc je zřejmě namíchne jak s nimi manipulovali a přinutili je poslat milióny lidí na smrt. Plus také vynaložení obrovského bohatství k válečným účelům. Obě šéfky se za ty ztráty budou cítit zodpovědné (do značné míry oprávněně). Jako amatérský psychiatr bych jim poradil řešení: přeměnit sebemrskačské pocity ve vztek a najít si pro něj patřičný hromosvod.
A ještě jedna shoda: Hitler uděla něco co Stalin nečekal a to naprosto zhatilo jeho dalekosáhlé plány. Teď se dohodli dva zdánlivě nesmiřitelní protivníci -čemuž se Detw. snažili za každou cenu zabránit. Jak to ovlivní Albrechtův Plán?  (nevím jestli se Suvorovem ve všem souhlasím -řada jeho tezí je doslova směšná. Ale nový, neotřelý pohled na WWII je velice podnětný. Přiměl mě dívat se na příčiny i průběh války bez předsudků, které do nás vtloukali -nejen- komunističtí historici.
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #527 kdy: 23.06.2010, 09:55:04 »

Moje teorie:

Zaprvé, původní RH a SKM byly dost důrazné v potlačování otroctví a tedy by nejvíce "vyšilovaly", až by Detty odhalil svůj plán pro lidstvo. A navzdory obchodní síle SKM, RH byla tehdy větší hráč a svými reformami už částečně nalomený.

Zadruhé, AE byl tehdy pokud ne největší, tak určitě ale nemocnější celek po SL ve známém honorverse a to ještě s panovnickou dynastií tak nevyzpytatelnou, že by klidně mohla zasáhnout do dění ve Svazu.

Podle mě tedy vyvstal plán, který měl sejmout několik much jednou ranou. Pokud by se povedlo zatáhnout "bohaté" (dávám uvozovky, protože po některých reformch to už nebylo tak horké) soustavy havenského sektoru (mám na mysli Haven a jeho okolí... to z čeho vzniklo PRH jako na začátku knih HH) do války s vojensky silným AE, jistě by vznikla válka, která by celý kvadrant zaměstanala na hodně dlouho. Dost na to, aby si Detty udělal se SL, co chce. A i kdyby měla jedna strana navrch... MA ukázalo, že dokáže války rozdmýchat. Určitě by nebyl problém nechat je ve válce pokračovat. Pak tu byl možná i takový bonus, že postupující PRH by smetla SKM a tím se MA zbavila nenáviděného soupeře.

Nicméně některé věci šli mimo LRPB (long-range-planning-board) - konkrétně podcenili Wintony a finanční sílu SKM; jejich vševědoucímu zraku unikl Pierre a jeho revoluce; a nakonec nemohli předvídat příchod jistého schopného velitele, kterého se pokusili zabít, až když bylo mlíko rozlito...

jen můj pohled na věc...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #528 kdy: 23.06.2010, 14:19:31 »

AE bylo skutečně dost výraznou -ale pořád regionální- mocností. Neřekl bych že v porovnání s tehdejší mocí SL představovali andíci nějakou významnou veličinu. Ani Haven -ten začal budovat loďstvo až jako nástroj pro dobývání. SKM sice mohla být významná vzhledem k tomu kam všude díky Křižovatce strkali šňupák -a také vzhledem ke svému nekompromisnímu postoji ke genetickému otrokářství a Messe obecně (nakolik asi za tohle můžou "blízské" vztahy k Beowulfu?!)- ale ani ona nemohla vstoupit do dění a podstatně ho ovlivnit.
Samozřejmě pokud měl Detwajler -či kdo formuloval strategii tehdy efemérního MA- křišťálovou kouli a předvídal nějak vývoj tak bych jejich kroky chápal. Ale i tak -dopustil se řady chyb, tudíž buď to nebyl takový génius anebo se do tý gule díval špatně. Ani Muad´dib nedokázal ukočírovat jasnozřivost -a to měl k dispozici koření.
Taky mě napadla možnost že by třeba původní plány mohly zahrnovat vybudování nějaké výspy MA právě v havenském sektoru. A odtud by se pak realizovala další fáze současného rozpadu SL zevnitř a tlaku zvenčí. Při citlivé manipulaci -ve které jsou zřejmě Detwajleři mistři- by se dala koordinovat a vyvažovat. Expanze by nebyla přinejmenším zpočátku nějak rychlá a teprve po dosažení jisté úrovně by pak náhle ...
Možná jsem s tím už otravný ale pokud se MA angažovala tolik "na severu" tak jinde v Pohraníčí i "Divočině" mohla taky něco podnikat. Jedna velká hrozba je dobrá věc ale spojení mnoha menších by bylo ještě lepčí.
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #529 kdy: 23.06.2010, 15:38:16 »

Detwajleři nedokázali uřídit ani havenský sektor.Byl by to pro ně pořádný bolehlav,pokud by to dělali na všude a stejně úspěšně.
Velké plány mají tu drobnou chybu,že všichni ostatní,i když o nich neví,se podle nich omítají řídit a dělají naschvály.
Zaznamenáno
edicius
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #530 kdy: 23.06.2010, 16:26:00 »

Tak z mého pohledu na všechno co zatím víme o MA pro ně nebyl havenský sektor ze začátku nic víc než jedna velká zkušebna. Potřebovali si ověřit jak něco velkého zmanipulovat než se pustí do SL a tak stará RH (více soustavová, bohatá a arogantní) pro ně byla vhodná, Mantichora byla tehdy ještě malý hráč. To se samozřejmě změnilo ale i oni se změnili v reakci na to.

Jinak k plánu, ten jim zatím vychází tak jak plánovali již od založení, sice se objevily drobné problémy ale nic co by ohrozilo hlavní cíle. Z jejich pohledu na čase nezáleží, když již čekali 5 století tak nějaké desetiletí není nic.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #531 kdy: 23.06.2010, 23:36:33 »

V okamžiku odhalení se MA začal čas na rozběhnutí plánů zkracovat.
Taď už v nich prostě pokračovat musí a taky sází na to že je v téhle fázi nikdo nemůže napadnout.
RF se stále jakoby spoléhal na ochranu SL - a my víme že ta už nemá žádnou reálnou hodnotu.
Vem si jaké riziko podstupují. Teď je sice RMN se spojenci zatížená přípravou patřičného uvítání Mr.Fillarety ale pak budou mít jejich hlavní síly naprostou operační volnost.
A co když zakopnou o nějakou stopu a vydají se rozmáznout Mannerheim? Jak by zastavili 8.flotilu podporovanou znovuvyzbrojeným a posíleným Tourvillovým svazem? V čele s hódně nasranou Honnor která se sice kontroluje ... ale víme že dokáže zorganizovat totální masakr prakticky jakýchkoliv ozbrojených sil s klidnou tváří.
Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #532 kdy: 24.06.2010, 01:03:47 »

Podle mě nájezd na Mannerheim jen tak nebude. Jednak ze strany autora by bylo blbý hned zahodit zápletku, kterou stavěl několik posledních knih. Tím myslím, že RF tak jako tak uvidíme vzniknout. Z pohledu honorverse skoro není, jak o usvědčující info o RF/Mannerheimu zakopnout. Mesa je brána jako přijatelná ztráta již od začátku plánování, takže na ní o RF ví minimum lidí. Dettweileři a okolí + lidi z center jako bylo Gamma (žeby Alfa a Beta? Pokud tedy jsou na Mese...), víc asi nikdo. Pokud tedy mantichorská flotila někde náhodou nezakopne o osobní člun Dettyho (či nějakého podobného zvířete MA/RF) a zrovna se nerozhodnou, že ho z buhvíjakého důvodu prohledají, není o co zakopnout. Jistě, náhody se již staly, ale téhle bych neuvěřil...

RH/AE sice byly menší hráči, ale jakmile by se SL rozpadl (na části i ještě menší než ti dva), mohli by bývali teroreticky dostat chuť zasáhnout do dění ve Svazu, resp. jeho zbytkách. Ono by bylo i pro Gustava typické snažit si urvat svůj kus z koláče soustav SL, když si může rvát i takový, byť místní, prcek jako RF. A pak nejspíš spatřovaly hrozbu v názorové shodnosti ohledně otroctví/genetických manipulací v RMN a RH. Sektor kolem RH byl bohatý a dobře osídlený a RMN mělo také spoustu peněz z obchodu. Kdyby nějak vyplavalo, co má RF skutečně v plánu s lidskou rasou, nejspíš by stará RH a RMN spojily síly. Víceméně to, co se stalo i ve skutečnosti teď.

MA dokázalo plány dobře upravovat za chodu, ale dvě věci nedokázaly ukočírovat - Spolupráce SEM a RH (ač původně jen jako špionské duo) a technický pokrok v Havenském kvadrantu. Konkrétně Apollo, které mělo za následek urychlení OB, čímž ale MA vyložilo částečně karty na stůl, přičemž jeden z cílů OB - zabránit RMN dostat do vesmíru další Apollo lodě - zůstal do velké míry nesplněn. Vlastně tohle urychlení OB by mohlo být tou nejkritičtější chybou, protože to poskytlo RH i SEM hmatatelný důkaz o zprávě od špionského dua...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #533 kdy: 24.06.2010, 01:27:24 »

Jedna stopa při pátrání po MA: hledat kde ještě se objeví cataf. Beowulf po nich půjde a Roszakovy přátelé v SL se po nich taky podívají.

Ten Mannerheim jsem použil jen jako doklad rizika jaké Detwajleři podstupují. Jemi jasné že ptavděpodobnost náhodného objevení je blízská nule.
Aktuálně je v dané fázi přezbrojování velmi zranitelný protiútokem. To se jeho představitelům určitě nebude zamlouvat -ať už je ta pravděpdobnost průseru jakkoliv malá.

Moment -dá se prokázat spojení mezi municí použitou proti pochdni a tou př OB?
« Poslední změna: 24.06.2010, 02:31:52 od Mafio Ball » Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #534 kdy: 24.06.2010, 12:14:43 »

Já předpokládám, že se síly RF budou chovat podobně jako RMN před Bittercupem. Až bude RF hasit požáry v kolabujícím SL (které sami tajně založili), budou buďto používat normální SDM, nejspíš nejmodernější svazové střely, možná o něco upragnuté (prostředky EW apod). Ale nebude to nic extra, co by se nedalo svést na relativní pokročilost některých SDF. A pokud už budou používat své 1.5DM, tak tak, aby nebylo poznat, že to 1.5DM jsou. A veřejného nasazení spideru se nedočkáme vůbec. Ty si RF schová do chvíle, kdy bude mít dost lodí třídy Dettweiler ne rozhodující útok...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #535 kdy: 24.06.2010, 17:43:10 »

My jsme se doyvěděli jen málo o tom, co R a D v žoldu MA podniká. Navíc bych čekal že budou mít spoustu informací jak o mant. tak i havenském výzkumu. Ne snad přímo plány ale dokáží si sehnat údaje o výkonech -jejich špióni budou mít napilno. A s přibližnými TTD, nástinem koncepcí a důkazy o tomže to funguje se jim bude "bádat" docela dobře. Ne že bych čekal systémy ekvivalentní spojeneckým ale úrovně havenských by se jim mohlo podařit dosáhnout. Mají velmi slušnou technologickou základnu a prakticky neomezený přísun financí.
Ale souhlasím, dokud je někdo nezatlačí do kouta nebo nebudou připraveni na rozhodující nápor tak své "dovednosti" nechají v tajnosti.
Zaznamenáno

Tyrael
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #536 kdy: 27.06.2010, 19:57:03 »

Myslim že hlavní důvodem proč MA začala manipulovat z původní RH byl ten že chťeli v budoucnosti zatáhnout PRH a svaz do likvidační války během které by v podstatě zlikvidovali a rozložily svazové loďstvo a Svaz všeobecně a pak by už jenom sezbýrali zbytky. Problém byl že jedna obchodní mocnost se rozhodla PRH postavit a i když nebyla nějak moc velká tak byla schopná postup PRH zastavit, pak v PRH padli legislativci což by mohlo plány MA trochu moc poškodit, ale vzhledem k tomu že nová vláda postupovala víceméně ve stylu staré tak se až tak moc nestalo, problém byl ale že SKM se nějak nechtělo vzdát a nakonec když SKM začalo vyhrávat tak se PRH povedlo uhrát válku do patu a pak přišel převrat který MA totálně zrušil plány. Z PRH se stala RH ale naštěstí nová vláda SKM nebyla schopná dostáhnout mírová jednání, takže válka znovu vypukla naplno a čas běžel dále, pak přišlo objevení nového ramene křižovatky a rozšíření SKM do talbotu což zas zamíchalo kartama se kterými MA hraje takže spíchli Monický plán který ukázkově vybouchl, ale na druhou stranu umožnil MA zatáhnou SEM do likvidační války ze svazem který v podstaťe vyhladí svazové loďstvo, což byl hlavní důvod proč MA vůbec začala manipulovat z PRH, takže vědšina plánu vyšla, problém je že SEM a RH maj vyspělou techniku a dobrý důvod po sebe přestat střílet a jít spolu proti naším oblíbeným manipulátorům, z čímž se v plánu nepočítalo
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #537 kdy: 27.06.2010, 20:45:25 »

Teď otázka" co všechno ví po raportu superšpiónského dua Pritchardová a Éliška?
Mají alespoň hrubý nástin MA a její strategie - a konečných cílů?
Nebo budou muset dál tápat ve tmě?
Jasně, odhalit že detwajleři je štvali proti sobě a teď proti svazu -respektive solíky proti nim- je lehké.
Ale k tomu aby po nich aktivně šli potřebují víc.
Mají k těmto informacím přístup?
Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #538 kdy: 27.06.2010, 21:52:28 »

McBride byl dost hluboko v "cibuli", aby věděl o plánech MA skoro vše podstatné. A hodně z toho zřejmě stihl předat duu C-Z. V MoH m.j. Havenskými otřásla informace, že MA mělo prsty i ve vzniku PRH. Předal informaci o asasinační biotechnologii. A Alžběta na konci v rozhovory s Pritchartovou zmínila, že "Solárí svaz tu už stejně dlouho nebude" (či něco v tom významu, že SL brzo prostě nebude). To znamená, že McBride a potažmo i Velká aliance má informace - alespoň rámcově - o plánech minulých (plány pro Havenský sektor - t.j. například zrození PRH a nejspíše DuQuesnův plán), současných (pokusy o vraždu Honor a Berry a vražda toho admirála na Zemi, tedy současné plány na udržení RH a SEM ve válce a pak informace o OB) a plánech budoucích (rozbití svazu a jeho ovládnutí). McBride zřejmě věděl o tom, že MA chce SL rozbít a ovládnout, nevěděl ale jak, protože spojitost RF a MA je asbolutním tajemstvím. O plánech MA pro lidskou rasu věděl dost pravděpodobně, protože sám jednou z vyšlechtěných linií (tuším gama) a byl dost vysoko. Otázkou je, zda toto info, předal duu C-Z.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #539 kdy: 28.06.2010, 01:25:58 »

A Alžběta na konci v rozhovory s Pritchartovou zmínila, že "Solárí svaz tu už stejně dlouho nebude" (či něco v tom významu, že SL brzo prostě nebude).
Tohle ji myslím mohli říct její političtí nalytyci a prognostici. (tak jako já ti odpřisáhnu že USA už tu dlouho nebude).
McBride byl dost hluboko v "cibuli", aby věděl o plánech MA skoro vše podstatné. A hodně z toho zřejmě stihl předat duu C-Z.
Právě to je ten problém -neřekl všechno co věděl (byl blbec kdyby jo -pak by ho Cachat nechal na Messe ať si sním Bardassanová pohraje a neměl by zájem ano o Sim. Je to parchant aale co) A ani zdaleka nevědě - a tudíž neřekl- nic o konkrétních plánech MA. Natož existenci RF (tak mě napadá: pkud mant. neví o spojitosti RF a MA pak by tuhle iniciativu mohla všema deseti podporovat. Tedy do chvíle než Detwajleři přejdou na dakší fázi plánu.) a jejich možnostech.
Havenskými otřásla informace, že MA mělo prsty i ve vzniku PRH.
Otřáslo -aby ne! Tobě by se neudělalo šoufl kdybys zjistil že Havel a celá Něžná revoluce byla naplánována a iniciována z ...dejme tomu Teheránu?
, současných (pokusy o vraždu Honor a Berry a vražda toho admirála na Zemi, tedy současné plány na udržení RH a SEM ve válce a pak informace o OB)

Ty detajly o nano-asasínech jsou pěkné, obzvláště když se tam vynoří nějaké podrobnosti pro beowulfské vědátory. O samotném OB toho pochopitelně chceme vědět co nejví. Jen by to chtělo detaily (bez drobků které DW poskytl čtenéřům mohou bý GA stále klidný.
Zaznamenáno

Stran: 1 ... 34 35 [36] Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!