Tak mi to tak vrtalo hlavou, že jsem našel na netu prográmek, co totálně a moc hezky analyzuje JPG soubor JPEGsnoop
http://www.impulseadventure.com/photo/jpeg-snoop.html A když jsem do něj hodil mou fotku 640 kB, jaké bylo zjištění!!!
Approx quality factor = 96.75 %
Takže pokud ho ve PhotoFiltru uložím na 100 % kvality, tak se logicky zvedne velikost. Ale víte co mi nejde do hlavy? PhotoFiltr přeci nemůže zpětně fotku dekomprimovat ne? Jestliže je originál na 96.75 % a já ho ve PhotoFiltru uložím na 100 %, tak by (podle mě) měla ta fotka zůstat na 96.75 %... jak on si dopočítá zpětně těch 3.25 % kvality? Odkud je vezme?
Když jsem do JPEGspoon hodil fotku otevřenou a následně hned uloženou ve PhotoFiltru už s velikostí 980 kB, fakt se tam objevilo approx quality factor = 100 %...
Tzn., že PhotoFiltr odněkud vytáhl těch 3.25 % kvality? Nikoliv:
PRO ZAJÍMAVOST JEŠTĚ JEDEN EXPERIMENT:
Originál fotky 640 kB (dle JPEGspoon 96.75 % komprese) ukládám ve PhotoFiltru na 20 % komprese. Velikost je 48 kB. JPEGspoon uvádí přibližnou kompresi 20.15 %. OK. A teď tenhle soubor, co už je na něm komprese opravdu znát, otevřu ve PhotoFiltru a uložím ho zase zpátky na 100 %...
A co se stalo?
No obrázek vypadá furt hnusně, ale je uložený na 100 % a velikost se zvětšila na 149 kB. JPEGspoon samozřejmě tvrdí, že kvalita je 100 %.
ZÁVĚR:
Jestliže JPEG okoušu, už tam zpátky kvalitu nedostanu. Ale hlavně - ve PhotoFiltru není 100 % jako 100 %. Je to samozřejmě myšleno 100 % PŮVODNÍ KVALITY OBRÁZKU.
Jestliže měl můj originál 96.75 %, tak když ho uložím na 97 %, bude kvalita úplně stejná jako na 100 %. Akorát s tím rozdílem, že na 100 % se zvýší jeho velikost (kdežto na 97 % zůstane přibližně stejná velikost i kvalita s originálem). PROČ SE ALE ZVÝŠÍ VELIKOST

K tomu by byl potřeba asi nastudovat detailní process komprese obrázků, ale to není pro naší práci s obrázky potřeba vědět.