Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
12.07.2010, 22:01:43

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net  převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4173 příspěvků v 102 témat od 93 uživatelů
Nejnovější uživatel: Mafio Ball
* Domů Nápověda Přihlásit Registrovat
+  Honor Harringtonová
|-+  O Honor Harrington
| |-+  Diskuse o Honorverse
| | |-+  Na hranici HONORVERSA
« předchozí další »
Stran: 1 ... 5 6 [7] 8 Tisk
Autor Téma: Na hranici HONORVERSA  (Přečteno 445 krát)
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #90 kdy: 10.07.2010, 08:21:40 »

Vrátím se k myšlence vnitřního g-pancíře. Kdysi jsem to nazval "Projekt Wotan" a měla to být jedna z mála výhod IAN proti SKM/A. (podobnost s wotanem Kriegsmarine, který byl použit na Bismarcku a dalších těžkých lodích není náhodná). Zvýšení odolnosti andermannských "tlustých" lodí jim mělo umožnit přežít přibližování k protivníkovy na vlastní dostřel a při boji v relativně blízských vzdálenostech by mohly mít dokonce výhodu.

Stejně jako klas. pancíř i tenhle systém vyžadoval značný objem, hmotnost a příkon. Pokud fungují různé zadržovací pole, generátory stínění a tažné/tlačné paprsky tak by něco takového snad mohlo být sestavitelné. Určitě omezené na klíčové části trupu ale i to by mohlo představovat přínos. Nedomysle jsem, že tahle zařízení by hódně omezila hmotnost výzbroje... No, všecky nápady maj svý mušky -i ty Weberovy.  Mrknutí
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 10.07.2010, 12:16:48 »

Zrychlení podle tonáže platí hlavně pro lidské lodě,ale když budou pmalejší tak je vystřelí první a střely je před obranou předhoní a zakmaskují.
G-pancíř je pro SB jak dělaný,počítal jsem s 8 fúzníma tak aby to všechno utahly.
Zaznamenáno
edicius
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #92 kdy: 10.07.2010, 13:24:03 »

Ten SB se nám tedy pěkně rozjel, jen mám obavy o jeho rozměry a tonáž. Co v něm již je, 8 fůzních reaktorůch, uzly jako SD, velké nádrže na reakční hmotu ( nejméně jako CA/BC), obrovské množství pancíře, boční štíty jako SD, spousta záloh systémů, atd.

Vidím jeho velikost tak na 1-2 Mt, při velikosti trupu jako BC(L). A i tak mám pochyby jestli tam ty uzly nacpeš, nejde jen u velikost samostných uzlů ale i pomocného zařízení a gravitorových místností. U předgondolových SD zabíraly místnosti volcový prostor o průměru 80% gravitorového prstence a délce 1.6 jejich průměru.

U gondolových lodí si nejsem jistý, uvažoval jsem nad dvěmi možnými konstrukčními řešeními. Ovšem pouze jedno je možné s ohledem na stavbu lodí v knížkách. takže tady je můj předpoklad.

Místonosti mají tvar mezikruží se stejným nebo lehce větším průměrem velkého průměru, malý průměr odpovídá dutému jádru+pancíři. V tomhle přístupu je místonost mnohem delší, dosahuje až 2,5 násobku jejich velkého průměru aby se vyrovnala ztráta objemu. Počítám i s menší odolností místností proti poškození.
Proti argumentu, že by se velikost zmenšila díky vypuštění posádky se dá namítnout, že potřebuješ objem nejen pro posádku ale i pro údržbu, výměny dílů, kvůli technologii (né všechno může být namačkáno jako do konzervy), jsem ochoten připustit 10-15 % objemového ušetření při vypuštění posádky víc není možné.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: 10.07.2010, 15:14:24 »

Zajímavé,prozraď kde jsou tak přesné rozměry vnitřku lodí?
Součástky nejsou SD velikosti.Životnost v boji max. hodina.Jediné co zálohuju jsou reaktory a uzly.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 10.07.2010, 15:45:53 »

U klasických lodí zas prochází skrzevá gravitorové místnosti osové výmetnice, ne?
Rozhodně grasery, tedy podle nákresů. Nevím, je možné že by příďové a záďové zásobníky byly v nástavbách -ale to snad jen u těžkých lodí...
Každopádně z normálního prstence vytáhni alfa uzly a všecky náležitosti k jejich ovládání. To by mělo být významný procento objemu i hmotnosti. Když navíc použijeme Beta2 tak by se dalo buď zesílit/zvětšit klín při plném počtu nebo s polovinou zmenšit objemové a prostorové nároky pro každý z x-prstenců.
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
edicius
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #95 kdy: 10.07.2010, 18:17:11 »

Tak přesné rozměry jsou zmíněny v infodumpu. http://infodump.thefifthimperium.com/entry/Harrington/79/1
Z textu jsem pochopil, že se to vztahuje pouze na uzly beta. Dále je tam zmíněno, že místost je ve skutečnosti rozdělena na menší vysoce pancéřované místnosti, každá obsahuje nezbytné vybavení pro provoz uzlů nezávisle na ostatních. Počet místností a počet uzlů, které jsou přiřazeny k místnosti je závyslá na typu plavidla, menší-CL 1/4, CA-BC 1/2, SD 1/1 (místnost/uzlů).
Použitím uzlů Beta2 by se dalo něco na objemu a hmotnosti ušetřit, odhaduji tak 30-35%. Máme již jenom 8 uzlů na prstenec ale oddělené pouze do shluků po 2, riskuje se, že jeden zásah uzlu vyřadí čtvrtinu prstence. Proto by bylo lepší je oddělit tak aby každý uzel měl jednu místonost.

K velikosti uzlů. Já měl za to, že velikost klínu (plocha) závisí na velikosti uzlů, které ho generují. Pokud to tak není proč menší lodě negenerují klín velikosti SD? LAC má malé uzly a generují malý klín, SD má největší uzly a generuje největší klín.

Ten nákres jsem viděl a připadalo mi to zvláštní, že by grasery procházely gravitorovou místnístí.

Ta bojová výdrž musí být mnohem větší než hodina, s takovou by jim došla štáva než by střílení začalo. Nejméně tak 12 hodin, při plném výkonu všech reaktorů.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 10.07.2010, 18:34:00 »

Dokud se nestřílí tak SB pouze letí v zavřeném stavu s min.spotřebou.Velikost klínu je přímo úměrná množství energie,které se do něj dokáže nacpat a uzly dokážou trvale snášet,předpokládám.Velké lodě-hodně energie-dost místa na velké,trvanlivé uzly.
« Poslední změna: 10.07.2010, 18:36:24 od Bolt » Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 10.07.2010, 18:52:15 »

Přidal bych do rovnice ještě vzájemnou vzdálenost předního a zadního prstence. Je nejspíš rozdíl jestli jsou od sebe sto metrů nebo dva kilometry.
Proto bude muset být SB docela slušnej "macoň" -tedy přinejmenším co se délky týče (uděláme ho teleskopický/skládací !!  Smích )
Velikost uzlů bude důležitá -matně si vybavuju něco kolem toho při odhadování schopností Síria v OBS.
A civilní uzly budou větší a současně méně výkonné než vojenské.
Tedy uzly na jednorázovém prstenci SB budou moct být ještě menší.

Energie je sice důležitá ale hlavně na začátku -s pomocí kondenzátorů- při spouštění uzlů a následném vztyčování klínu. Pak už odběr tak vysoký nebude.
A nedá se počítat s překročením nějakého limitu v příkonu. To by rozpustilo klíčový komponenty a buum!

Co se týče reaktorů: Bolt jich tam cpe víc nejen kvůli celkovému výkonu ale taky s ohledem na zálohování. Počítá s tím že pokud mu někdo odbachne jeden, dva nebo tři tak se pro SB nic moc neděje. Tedy jestli to nebude "selhávka" havarijních procedur při odstavení poškozených systémů. To by pak sejmulo celou loď ať je sebevětší. Tedy ty reaktory můžou být menší -řekněme třeba ten typ co se dává do kurýrních člunů nebo tak nějak.
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #98 kdy: 10.07.2010, 19:12:35 »

V prstenci jsou uzly cekem nahustu vedle sebe a snášejí se.Dlouhá loď,víc místa.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #99 kdy: 10.07.2010, 19:25:19 »

Dlouhá loď ti ale taky víc místa zabere. Jestli si dobře vzpomínám tak mají být SB dopravovány něčím jako CLAC (s patřičně modifikovanými hangáry).
Můžeš do nějaké takové lodě nacpat tucet člunů o velikosti DD, možná CA (obzvlášť pokud nepočítáš s jejich opakovaným použitím a údržbou) ale větších jednotek tam tolik nenaskládáš. A ty jich pro svou koncepci potřebuješ ne desítky ale stovky. A to pro jedinou bitvu -jakmile je "spotřebuješ" nebo budeš muset ustoupit tak kde vezmeš náhradu?
Bereš ssebou tedy tucty nosičů? A další jsou zřejmě u zásobovacího odřadu v nákladních lodích. Dost prasácky ti to snižuje taktickou i operační pružnost. O nákladech a dalších nárocích ani nemluvě.
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #100 kdy: 10.07.2010, 20:51:20 »

Proto co nejmenší rozměry,kvůli přepravě.Pokud mám seskupení SD(p) čítající stovky kusu,tak SB snad ani nepotřebuju.Zničení 2 SB v jedné bitvě,když těžká loď přežije,považuju za dobrou výměnu.Když nejsou dostupné,budu bojovat bez nich,nijak mi to nesníží bojeschopnost,SB posilují obranu.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #101 kdy: 10.07.2010, 21:04:55 »

Dobře, máš nosič který ti přiveze 20-50 SB. Nebude lepší nasadit z téhle lodě 200 LACů, které mají víceúčelové využití? Jak v obraně, tak útoku a průzkumu.
Nebo, pokud se soustředíš jen na obranu postavit jednoúčelový LAC který nebude nic jiného než protistřelová pilotovaná platforma? (u katan je to stále ještě spíš sekundární úloha, která díky vývoji situace má větší význam než původní).
Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 10.07.2010, 21:12:13 »

Pro SB bych použil variantu hyperprostorových "saní", které DW v jednom infodumpu zamítl. Důvodem byla taktická použitelnost, jakmile by se soupeř dozvěděl, o co jde... to jen, abyste to na na mě nevytahovali Smích.

V podstatě by šlo o hyperpohon pro několik SB. Byla by to úzká konstrukce (de facto jen nějaká středová servisní chodba + nějaké výztuhy, aby se to nerozlomilo) zakončená dvojící kladivouních hlav s uzlovými prstenci. Kolem středové "tyče" by se zaparkovaly 4-6 SB v jednom kruhu (nejspíš by se vešly i dva parkovací kruhy za sebou) a takhle se převážely. Tahle konstrukce (dejme tomu... Hermes - posel bohů Smích) by byla pilotovaná, ale jen základní posádkou pro navigaci a servis uzlů. Hermesy by při příletu do soustavy vypustily své SB a čekaly za hyperlimitem, aby je nikdo nezakočil...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #103 kdy: 10.07.2010, 21:53:46 »

To by se pletlo s tou zlopověstnou bójí. Spíš Pegas -dává jim kříídla!

Stačilo by je dovézt a vypustit -Bolt moc nepočítá že by je běžně tahal zpátky. Snad jen pokud by nedošlo k boji.
Jen mám pocit že pro bezpilotní objekt nám z toho vyrostlo něco moc velkýho a složitýho -a drahýho. Jedna věc je spotřebovávat různý drony a tak -ale čluny o 100kt...

To už pak nabízím tu zamítnutou obří střelu, vlastně kamikadze-DD.
Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #104 kdy: 10.07.2010, 23:08:05 »

Já bych taky rozhodně přijal SB jen za předpokladu, že by se daly použít na víc než jednu bitvu. Však taky, pokud by měly boční g.štíty, je daleko větší pravděpodobnost, že střet přežijou.

Ono koneckonců by bylo jednoduší, aby tahle loď byla obdoba BC(P), jen místo DDM gondol by měl upravené gondoly se speciálními sondami. Ty by nebyly nic víc, než jen malý sondový pohon a pak velké uzly pro generování velkého klínu. Tyhle sondy by byly přímo na jedno použití. Vždy by se posadily na bok lodi směrem k střelám útočníka a po odpálení protistřel z lodě by se zaply a vytvořily blokační zeď. Samozřejmě, budou mezi nimi díry, ale když těmi dírami mohou střílet střely na loď, stejně tak můžou PDLC střílet na střely...
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 5 6 [7] 8 Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!