Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
13.07.2010, 17:00:19
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4187
příspěvků v
103
témat od
93
uživatelů
Nejnovější uživatel:
Mafio Ball
Honor Harringtonová
O Honor Harrington
Diskuse o Honorverse
pár nápadů k taktice
« předchozí
další »
Stran:
1
...
35
36
[
37
]
38
39
Autor
Téma: pár nápadů k taktice (Přečteno 4235 krát)
Dalin
Full Member
Re: pár nápadů k taktice
«
Odpověď #540 kdy:
05.07.2010, 11:09:42 »
Citace: Shras 05.07.2010, 07:41:59
myslim ze v LOGH byla doporucovana prevaha 1 ku 6
No 2:1 by mělo stačit(3:1 pro drtivé vítězství), pokud ovšem druhé straně nevelí Yang nebo Reinhard
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #541 kdy:
05.07.2010, 11:36:55 »
V optřebovávací válce je možné nehrát o výhru.
Pokud není účelem bitvy porazit nepřítele na hlavu lze připustit i vyrovnaný poměr sum relativních bojových hodnot.
Taky můžeš zvolit přístupový manévr který zkrátí či jinak omezí dobu nebo intenzitu střetu. Pak by útočník mohl být i slabší.
A pak je tu pochopitelně "boj ze zoufalství". Nemáš dost sil abys nepřítele porazil, nemůžeš se střetu vyhnout (nebo prostě nechceš) ale jednoduše nehodláš utéct nebo se vzdát. To je sice mílo pravděpodobné "ve válce gentlemanů" ale může se stát že se v dalšch fázích konfliktů HH dostaneme k "totální válce".
A i pouhé oslabení nepřátelského uskupení může mít svou hodnotu. Vem si otázku spotřeby MDM v soudobých bojích. Pokud dokážeš protivníka přinutit aby vyčerpal své zásobníky bude nucen čekat na jejich doplnění ze zásobovacích lodí. To nebude tak jednoduchá operace. Třeba Tourville nebyl v Zanzibaru asi ani 3x nebo 6x silnější (teď mluvím o relativních hodnotách, ne počtu lodí a součtu tonáže). První kolo skončilo vyrovnaně a on se stáhl k doplnění munice. Což nejspíš udělali i obránci ale RHN s tím počítalo, mělo připravený plán i postup a stihlo to daleko rychleji než protivník. Druhé kolo potom vypadalo jinak.
Jestli ani Theismann nepočítal s vyrovnáním "hodnoty" svých jednotek s Aliančními, dá se předpokládat že ani při střetu s jinými nepřátely to nebude jinak.
To znamená že jedna eskdra SD(P) s doprovodem (DD,CA,CLAC) může mít stejnou bojovou hodnotu jako jedna flotila SLN -kompletní sestavy. A to i v případě že nebude mít Appolo. Dalo by se říct že TG RMN bude mít přesilu? Nebo jen převahu?
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #542 kdy:
05.07.2010, 15:58:53 »
Je možné plánovat převahu (v mém pojetí) pro útočnou operaci. Tak třeba TG vlítne do soustavy se šesti SD(P) a doprovodem. Za zády má druhou TG, která je třikrát početnější a navíc je vybavena revolučním zbraňovým systémem. Nepřítel spoléhá na to, že přečíslí útočníka a navíc má připravený svůj vlastní "skoro" revoluční zbraňový systém. O druhém uskupení nemá potuchy a ani o jeho schopnostech, takže si připraví šest eskader svých SD(P). Podle všeho by to mělo znamenat potřebný násobek -možná ne 6x ale podle jeho představ a nejlepších odhadů určitě 3x. Tedy dost na to, aby vyhrál. A pak břink -jeho "překvápko" je pryč. A dlaší břink -objevuje se TG II. A ještě jedno břink -nasazení nepřátelského "překvápka" zcela mění situaci.
Počítal velitel obránců špatně? Nebo nepočítal vůbec?
Ne, jen prostě vycházel z údajů které se změnili aniž o tom měl tušení.
A "pravidla" bitvy se vyvíjejí, mění a lidé chybují. Používají se triky které nepřítel nezná, spoléhá se na vlastní jež nemusí vyjít...
To není jako na šachovnici kde se mrknete a víte načem jste.
Člověk dělá co může ale není vševědoucí. A jsou situace kdy už prostě musí "hrát s kartama co dostal" a nemůže si vybírat.
Čili a petržel: poučka o šesti, tří nebo dvou násobku je dobrá do školy nebo pro následné vyhodnocování. Taky se hodí pro stategické propočty a operční plánování. Ale v reálu...
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Shras
Full Member
«
Odpověď #543 kdy:
05.07.2010, 19:07:32 »
pointa toho pribehu byla ta ze druha strana vedela o poctech nepratelskych lodi ... takze nasadili cca dvojnasobek bohuzel prechytracili sami sebe a rozhodli se zautocit ze 3 stran .. a nepritel jim ty 1/3 kousky zomlatil jednu po dhruhe
ok jedna prezila.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #544 kdy:
05.07.2010, 19:31:28 »
Nevím jestli jsem to pochopil správně ale Gisc. netušil nic o TG II, čili počítal poze s tím co si HH vzala sebou do Lovatu. Vzhledem k tomu že jeho plánem nebylo bojovat s jejím uskupením osamoceně ale buď ji přitlačit do zóny Moriartyho nebo sevřít mezi dvě své uskupení a dorazit následně tím třetím to není zcela přesné. A dokonce i po vstupu TGII do akce by měl být schopen přinejmenším ustoupit -nebýt Apola a Jmelí.
Takže dvě věci narušily jeho plán: další SD(P) o kterých nevěděl a nové zbraně o kterých vědět nemohl.
Je otázka zda mohl držet síly pohromadě a jestli by to pomohlo. Ovšem kdyby je nerozdělil nemohl by přimět TG I k nějakým změnám plánu a ani ji donutit k útěku.
RMN měla větší základní rychlost i větší zrychlení takže neměl nárok je "uhonit". A vzhledem k vyššímu účinnému i teoretickému dostřelu, podstatně výkonějšímu SŘP při palbě na větší vzdálenosti a lepším průzkumným systémům a komunikacím by mui mohli natlouct hubu i tak. A pak se vypařit aniž by jim to mohl účinně oplatit -a už vůbec ne zabránit jí v ústupu.
Podle mě každé z jeho uskupení mohlo zvládnout střet s TG I a při napadení TG II spoléhat (či jiných sil o kterých nic nevěděl ale kterých se snad mohl obávat) na zapojení dalších dvou odřadů.
Takže si myslím že jeho "rovnice" byly správné -jen se nepředvídatelně pozměnily některé její členy.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #545 kdy:
05.07.2010, 21:15:31 »
HH počítala dobře útočila s převahou.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #546 kdy:
05.07.2010, 21:19:07 »
Jo, tady jsem hodnotil Giscardův propočet.
HH byla v podobné situaci v Solónu -taky počítala dobře -dokonce ani ty "obchvatný" uskupení by jí nemohli moc ublížit, byť byly v rovnici jen jako "neznámá".
To Moriarty jí dokonale rozhodil veškerý odhady a výpočty a změnil rovnici.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #547 kdy:
05.07.2010, 22:36:56 »
Přesně tady nasočily procenta a dokázala se dostat ven.
«
Poslední změna: 05.07.2010, 22:53:05 od Bolt
»
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #548 kdy:
05.07.2010, 22:49:24 »
O to nejde. Utrpěla porážku a stejně dobře mohla "skončit" právě její kariéra.
V téhle diskuzi probíráme "rovnice" a ono 1:6,1:3...
Kdyby DW nepotřeboval HH do dalšího děje tak kdoví...
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #549 kdy:
05.07.2010, 23:07:57 »
Když ji nevyhodili potom,jak si nechala zmasakrovat Poutníka,když měla zaseklé vrat od gondol.Tak za Solon to nehrozí,zato opravdu nemohla.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #550 kdy:
05.07.2010, 23:24:56 »
Tak jak za porážku nemohl Giscard - žádné pochybení.
Jen nešťastná náhoda a souhra okolností.
Zaznamenáno
edicius
Jr. Member
«
Odpověď #551 kdy:
05.07.2010, 23:57:36 »
Souhlasím s tím že ani jeden za to nemohl ve své situaci a při tom všem co věděli. Bylo by zbytečné trestat důstojníky když za to nemohli, jak se přesvědčil na vlastní kůži Haven.
Ovšem můj názor na Solon je zvláštní. Podle mě HH udělala chybu poté co Giscard přestal střílet a začal hromadit gondoly jak správně tušila. Měla se vykašlat na šetření munice alepoň v BC(P) a použít ji na zabránění hromadění gondol. Měla 5-6 BC(P), v každé salavě by mohla vypustit 20-24 gondol po 16 DDM střelách každých 12 sekund, měla je odpalovat po 30 sekundách. Současně by mohla ostřelovat Giscarda jak i dělala ovšem po 4 dávkách místo 2 které používala. Střely by přilétaly ve dvou různých formacích, každé s jinou rychlostí a časem, takže někdy by dorazily současně a někdy ne. Takhle by neutrpěla škody před útokem Moriatyho a navíc měla dobrou šanci zničit několik havenských SD(P), původní cíle stejně již vyletěli komínem.
Vím, že události byly takové jaké byly kvůli dalšímu ději ale měl jsem z toho dojem jako by Honor zapoměla jak se vede boj.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #552 kdy:
06.07.2010, 00:18:13 »
No jak to vidím já tak už v okamžiku kdy se trojice eskader SD(P) objevila tak už jí šlo jen o to se prostřílet ven. Giscard sice byl na dostřel ale nemohl ji sledovat dovnitř soustavy (měl malou rychlost). Tiudíž na něj nechtěla vyplýtvat munici kterou ještě mohla potřebovat. Taky ji potřebovala -musela si prostřílet cestu skrz ty minonosky a jejich doprovod. Nevím jestli ještě měly další zásoby gondol -ale to nevěděla ani ona. Prostě počítala s tím že si nemůže dovolit vystřílet munici na jeden ze tří odřadů, byť ten nejnebezpečnější. Klidně se tam mohl objevit ještě čtvrtý a pátý. Vyhrát stejně nemohla a kdoví co se ještě mohlo posrat.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #553 kdy:
06.07.2010, 08:11:44 »
Solon byl krásný případ operace které vybuchla a jak se z ní dostat.Hrdinu aliance asi nepošlou na poloviční plat.
Poutníka jsem připoměl,protože jeho ztráta byla hrubá chyba a HH to v té době měla nahnuté.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #554 kdy:
06.07.2010, 16:30:32 »
Myslíš hrubá chyba ve smyslu nesplnění rozkazů? To asi ne -úkolem ukupení Q-lodí bylo potlačit pirátství a korzárství ve Slezsku. A to se do značné míry povedlo, přes neočekávanou přítomnost silných svazků PN. K tomu přičti osvobození planety, záchrana civilní dopravní lodě s extra potentátem na palubě, polapení masového vraha a teroristy, upevnění vztahů s AE a IAN, předvedení převahy improvizovaných boj.jednotek nad pravidelnými, odskoušení nových zbraňových systémů či koncepcí...
V čem vlastně HH pochybila?
Zaznamenáno
Stran:
1
...
35
36
[
37
]
38
39
« předchozí
další »