Konečně u nás vyšel první díl Ringovy serie Zrcadlo kniha Za zrcadlem a já se konečně dostal k tomu, abych to přečetl. Oficiální info ke knížce s ukázkou je tady
http://www.brokilon.cz/cs/articles/77/john-ringo-za-zrcadlemVe stručnosti: Při výzkumu na jedné floridské univerzitě dojde k nehodě, jejímž následkem se začnou objevovat podivné zrcadlové objekty. Jakmile tímto objektem propadnou první mimozemské bytosti, je jasné, že se jedná o brány do jiných světů. Lidé pomalu začnou prozkoumávat druhou stranu, bohužel z jedné z bran provádějí mimozemšťané to samé a rozhodně to nejsou žádní milí E.T. Ukáže se že se jedná o kolektivní rasu, kterou já osobně bych přirovnal k Zergům ze Starcraftu a Země se jim nyní otevřela k dobytí a kolonizaci. Začína souboj o to, kdo ovládne příslušné brány.
Řešením problému je pověřen dr.William Weaver (jehož popis je v ukázce) a který postupně přichází na pozadí toho s čím má lidstvo co do činění. A řešení musí najít, protože původní anomálie vytváří desítky potencionálních bran denně.
Jak se to čte? Kdo četl jediný Ringův u nás vydaný román Chorál před bitvou už může tušit že skvěle. Pokud s knihou začnete ráno, máte garantované, že ji sjedete na jeden zátah a budete se druhý den ráno v práci proklínat za to, že jste nešli spát.
Kniha je prokládána fórky, které některé znalce scifi i současného dění srazí do kolen, obsahuje narážky na scifi i fantasy literaturu, technika je převážně současná i lehce vývojová (Ringo má zřejmě v oblibě bojové obleky), postav není mnoho a když už jsou uvedeny nějaké nové, tak jen pro to, aby v myšlenkách než je emzáci sejmou, čtenáři sdělily, co se zrovna děje a nakonec hlavní postavu typu Rodneyho McKaye z Atlantis (ale z mnohem větším charizmatem a fyzičkou).
Techniku nebo fyziku má podle mne Ringo zvládnutou i když sám v úvodu píše, že jsou tam úmyslné chyby (a stejně s vyjímkou Muphrida té fyzice asi nebude nikdo rozumnět

).
Chybiček v překladu nebo textu podle mne je minimum (ale zase vzhledem k rychlosti čtení jsem si jich možná nevšímal).
Jednoznačně doporučuji přečíst.
Navíc podle nakladatelství Brokilon ještě letos vyjde druhý díl a v příštím roce zbývající (zatím) dva. Kdyby takhle Wales vydával Posleeny, tak by to byla paráda.