Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
13.07.2010, 15:43:29
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4184
příspěvků v
103
témat od
93
uživatelů
Nejnovější uživatel:
Mafio Ball
Honor Harringtonová
O Honor Harrington
Diskuse o Honorverse
Na hranici HONORVERSA
« předchozí
další »
Stran:
1
...
6
7
[
8
]
9
Autor
Téma: Na hranici HONORVERSA (Přečteno 472 krát)
Mafio Ball
Hero Member
Re: Na hranici HONORVERSA
«
Odpověď #105 kdy:
10.07.2010, 23:17:18 »
To by hodně záleželo jak daleko od bojové stěny by ta zeď byla. (Bolt mluvil o 5.000km)
Hlavice MDM se odpalují až od vzdálenosti 100.000km.
CM by musely proletět kolem SB -nejspíš v pásmu interferencí. To by je zničilo.
Stejně jako případná odvetná palba chráněné stěny.
Zavírání a otevírání klínů nějakou dobu trvá, ty pauzy by asi nešly jen tak synchronizovat.
Leda by snad i CM oblétávaly celou formaci. Možné ale značně neefektivní.
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #106 kdy:
11.07.2010, 12:02:10 »
Předpokládejme,že jsme SB daly dohromady,jsou tak odolné jak potřebujeme,dokážou rychle,rozevřít klín na potřebnou velikost a máme je v bojovém postavení.Dokážou neutralizovat,odklonit a usměrnit dostatečný objem palby informovaného nepřítele,abych ho já mohl podrtit podstatně víc,jak on mně?Úkolem SB je zabráni celoplošnému útoku,rozptýlení a zahlcení obrany.Čím blíž lodím SB bude tím líp.
Optimální vzdálenost pro útok střely na chráněný cíl je 30-40 Mm,nebo už se zvětšila?
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #107 kdy:
11.07.2010, 12:56:47 »
Optimální... to je dost neurčité vyjádření.
Nejlepčí by bylo je odpalovat na půldruhýho Mkm, jako za starých časů.
MDM SKM i RHN měly hranici efektivní palby někde mezi 30 a 50 M -před Appolem. To se teď zvýšilo -o kolik to nemám tucha. Hádám že i na plný aktivní dostřel MDM bude Appolo/KHII poskytovat lepší účinost než "světelná" telemetrie na 1Lmin. Dosah FTL je omezený, mám pocit že 4Lmin, ale nejsem si tím jistý.
Pro mě je "optimílní" vzdálenost kdy mé střely ještě zasahují cíle a mé lodě jsou bezpečně z nepřátelského dostřelu. Ale taková asymetrie je dlouhodobě neudržitelná -pokrok nezastavíš.
Jo SB asi odkloní část palby která by jinak mířila na hlavní bojové lodě. Jen pořád zvažuju jestli by nebylo výhodnější výdaje na ně (vývoj technologií, výroba, doprava...) přesunout do vylepšení/posílení aktivních obranných systémů. Nejde mi o funkčnost nebo nefunkčnost koncepce SB, jen o její "efektivitu" ve srovnání s aktivní obranou.
A ty náklady nebudou malé. Máš konečný rozpočet a rozděluješ ho na kapitoly. Máš konečné kapacity výroby, určuješ priority stavby. Máš omezenou vývojovou základnu -vědátoři a koumáci, kteří pracují na SB nmůžou dělat jiný věci. Pokud tolik "všeho" investuješ do SB tak budeš muset ubrat jinde.
Rozptýlená obrana jako přinášejí Katany tomu zahlcení obrany docela účinně brání.
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #108 kdy:
11.07.2010, 13:48:21 »
Celkový dolet střel je celkem vedlejší,ptal sem na vzdálenost pro samotný atak střely,nebo jak se jmenuje,když střela použije xaser.
1Mm=1k km
Konvenční obranu nijak výrazně neposílíš,drobné zlepšení je možné.LAC pomáhají ,osekají první salvu a jsou na suchu,žádoucí množství je 50 k jedné lodi a taky mají ztráty.Je potřeba vymyslet s předstihem něco nového.Netvrdím že SB je dokonalý nápad a že něco podobného je nevyhnutelná budoucnost vedení války,ale s trochou dobré vůle by mohl fungovat.
Znám zbraně a hodně drahé,které nikdy nebyly použíté.
Stejně podle DW je potřeba uklidit vlastní střely bokem,aby nevadily lodi a nepřátelské střely jsou min.30s z každé salvy všude před lodí a nevadí to.
«
Poslední změna: 11.07.2010, 14:07:29 od Bolt
»
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #109 kdy:
11.07.2010, 16:05:10 »
To mi dodatečně došlo, jen se mi to nechtělo opravovat.
Jestli se dobře pamatuju tak hlavice těch nejtěžších střel -a u MDM se zatím s jinejma nepočítá- mají být aktivovaný kolem 100.000km (100Mm).
Odlišnosti budou podle kvality zaměřovacích systémů, očekávané obraně, REB, zkušenostem palebňáků i obecné taktické situace.
Menší hlavice nemají takový dosah -zejména se to týká nejčastějších cílů, tedy chráněných štítem. U těch velkých jsou delší tyče a silnější hlavice (teoreticky nelze vyloučit montáž většího množství menších tyčí při palbě na "měkčí" cíle), ty lehčí střely se musí přiblížit blíž. V OBS se uvádělo 25Mm. Řekl bych že spodní hranice bude někde kolem pěti. Horní by se dala zvýšit zdokonalením zaměřovacích systémů a dalším zesílením jednotlivých "laserových pum". Ale to by chtělo do centrální zaměřovací jednotky taky nacpat dokonalejší kompy, vylepšenou UI a jak bomby tak střelu vybavit extra senzory. A asi taky bude důležité poskytnout střelám co nejaktuélnější rozbor nepř.rušení, klamných cílů a dalších potřebných údajů.
Hlavice Zmije (co začala používat Katana) má jen jednu tyč a slabou nálož, čili její dosah nebude nic moc. Ani proti LACům bych to neviděl na víc jak 10Mm.
Zvyšováním počtů tyčí se dá kompenzovat menší přesnost zaměření a udržet tak pravděpodobnost zásahu na přijatelné úrovni. To je havenská škola -už za Legislavistické PRH byly proto jejich hlavice -a střely- větší než manťácké. I proto byly v krátkém období kdy se solariánskou výpomocí PN dočasně snížilo náskok RMN v elektronice tak nebezpeční.
Představ si, že teď by do havenských střel šlo namontovat ty inovované nálože, delší tyče se zdokonaleným zaměřováním i řídícím kompem a ještě zachovat zvýšený počet tyčí!
To by pak byly -budou?! -jatka.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #110 kdy:
11.07.2010, 16:51:32 »
Střely schopné něco trefit na 100Mm,a tak,aby to chráněný cíl poznal.To si protistřelové lasery pomalu nevystřelý,měly podobný dostřel,zvyšování dostřelu snižuje počet hlavní.S takovou na povrchu zůstanou CM a velké paprskové zbraně.
Skřížit současnou havensou a mantichorskou techniku nebude snadné,ale časem očekávám hodně zajímavé výsledky.Havenské množství s mantichorskou přesností vražedná kombinace.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #111 kdy:
11.07.2010, 17:31:12 »
Pokud si dobře vzpomínám tak účinný dostřel PDLC je kolem 200-400Mm. Samozřejmě proti střelám které v téhle fázi útoku buď nastavují "hrdlo" nebo už vypínají klín a zahajují závěrečnou zteč.
Palubní zbraně "dosáhnou" dál ale o moc ne.
Lasery bodové obrany jsou jen sekundární obranou. Hlavní tíže boje s nepř.salvou leží na CM. A důležitá je i REB.
To zkřížení možná bude nezbytné.
Dokud SEM neobnoví své kapacity tak bude nucena pomáhat RHN zvýšit jejich efektivitu.
Tak nějak nevěřím že by se mantíci rovnou vzdali své největší výhody -totiž fůzní flašky- a předali havenu jejich výrobu... Nehledě na to že to nebude nic jednoduchého spustit jejich produkci se stále ještě zaostávající technologickou základnou S.Forrakerové.
Naproti tomu vylepšení senzorů a poč.systémů, možná výkonů telemetrie by mohlo představovat značný přínos pro haven -a bez nutnosti upgradovat výr.linky o několik generací (možná omezené pozůstatky mant. produkce po OB dokážou tyhle "lehké" věci zvládnout a dodat novým spojencům i s návodem k instalaci)
A totéž platí pro obranné systémy -CM masy "Čarodějky" s manťáckou přesností by posunuly úspěšnost obrany lodí RHN o řád.
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #112 kdy:
11.07.2010, 18:15:09 »
Velké lasery a grasery mají dostřel okolo 1 000 000 km,dál je těžké něco trefit.Střely mají rychlost 100-200Mm za sekundu,-je divné,že kdokoliv trefí cokoliv,ale nebu to pitvat-,tak PDLC moc práce nemají.
«
Poslední změna: 11.07.2010, 18:31:22 od Bolt
»
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #113 kdy:
11.07.2010, 18:36:29 »
No já vnímám palbu na vdálenost větší než 10Mm jako otázku pravděpodobnosti, odhadů a tipování.
Nemůžeš mířit přímo na cíl ale do pzice kde předpokládáš že bude. Na základě jeho dosavadního vektoru, dokumentovaných schopností pro jeho změnu a asi tam bude nějaká random funkce.
Při palbě na střely máš jistou výhodu: víš že se budou přibližovat po notně omezených křivkách. Musí totiž udržet čumák zaměřený na cíl.
Vem si údaje z WWII. Máš představu kolik granátů bylo potřeba k dosažení jediného zásahu letadla -a je jedno kdo střílel a na čí letadlo. Počítalo se to na vagóny, ne na stovky kusů.
Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member
«
Odpověď #114 kdy:
12.07.2010, 00:48:30 »
Palubní lasery a grasery mají opravdu dostřel 1m km, ale účinné jsou jen proti neoštítovaným cílům. Proto se většinou jako účinný dostřel udává 400k km, protože většinou střílíš do štítu.
Ono střílení PDLC je jen otázkou výpočtů. Střelu už nějakou dobu pozoruješ, takže znáš její vektor a rychlost/zrychlení. Z toho si počítač dopočítá její přibližnou trasu. Zároveň vezme v úvahu rychlost světla pro laserový paprsek a zahrne to do určení pozice střely. Bum! Máš pozici střely pro výstřel PDLC. Samozřejmě střela manévruje, ale v daném časovém okně je to omezený prostor a jak se střela přibližuje, prostor pro manévry je z pohledu PDLC měnší...
Na fórech DW někdo před nějakou dobou navrhoval sfázované grasery. Bylo to něco jako, že několik graserových "generátorů" emitují jediný společný paprsek se svýšenou přesností (lepší ohnisko či co... prostě paprsek se nerozptýlí tak brzo a má tedy lepší dostřel). Tahle věc prý pochází již ze současných znalostí fyziky (potvrdit to nemůžu... jsem informatik a některé části fyziky jsou mým koníčkem, ale optika to opravdu není) a při dostatečném počtu a velikosti dílčích graserů by prý nebylo nemožné udělat graser o dsotřelu desítek milionů km. Samozřejmě, pak je tu ta věc se zaměřeím. Každý cíl bude mít desítky sekund na uhnutí (ne uhnutí přímo paprsku, protože při detekci o rychlosti světla se o něm dozví v okamžiku, kdy je trefí; myslím náhodný manévr). Jediné užitečné použití by bylo odstřelovat stanice z dálky...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #115 kdy:
12.07.2010, 08:26:43 »
Ty super-grasery se mi líbili -vybavil jsem si Ocelové město a jejich Mega-kanón.
Sfázované lasery přece používali v Křížové válce takže moc originélní myšlenka to není. Tam to ale použili pro zvýšení účinku. (jejich lasery ale fungují trochu jinak než v Honorversu)
Když už jsme u energetických zbraní: graserová torpéda nesou emitor s několika vteřinovým impulsem. (Taky v Kř.válce se objevilo něco na ten způsob) Chápu to tak že se tahle zbraň následkem palby rozloží na plyn -ale dokáže napáchat velký škody pokud zasáhne.
Palubní zbraně by nejspíš taky mohly střílet podobným stylem. Ovšem jednak by to zatěžovalo emitor a související systémy ale hlavně by to vycuclo kondenzátory naráz -nestačily by se dobíjet. Proto radějí pálí "mžikovým" způsobem a opakovaně.
Jen by mě zajímalo co je lepší z hlediska pravděpodobnosti zásahu. SŘP se nemění, další faktory taky zůstávají.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #116 kdy:
12.07.2010, 13:37:05 »
Napadla mě role pro modifikované SB: ekvivalent protitorpédových sítí mokrého námořnictva.
Pokud se Spidery ukážou jako nebezpečné potvory tak obálka SB klínů může chránit "parkoviště" válečných lodí. Ty taky někde potřebují místo kde mohou vypnout pohon, resetovat palubní systémy a v klidu provést celkovou údržbu. Dokud se nepodaří vyřešit problém odhalování spiderů se 100% jistotou tak nebudou lodě v bezpečí ani na oběžné dráze Mantichory. Pořád budou muset být v pohotovosti -zapnutý klín a štíty přinejmenším na "volnoběh".
Zaznamenáno
Bolt
Sr. Member
«
Odpověď #117 kdy:
12.07.2010, 16:20:26 »
Haven používá palubní lasery jako protistřelové zbraně,střela moc štítu nemá.
Nešlo by ten supergraser použít víc plošně,jako takový "plamenomet",místo dostřelu,který je na pohyblivé cíle neúčiný.
Použití SB na krytí nepohyblivých cílů,by určitě šlo.Pokud je jich dost na zakrytí cíle a máš možnost se o ně starat,proč ne.Nepohybují se můžou být v zákrytu,jsou stavěné na jeden režim.Oblož je hustě minama a sondama,neprojde ani myš.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #118 kdy:
12.07.2010, 19:08:26 »
Tenhle režim zřejmě používají všichni (tedy kdoví jestli i SLN na to už přišlo...) a je to jen dodatek k PDLC. V tomhle případě není problém v účinném dostřelu jako možnosti zaměřit cíl. Střelu, pohybující se rychlostí 0.5c a manévrující se zrychlením 40-96k g je tak obtížný trefit že je to na větší vzdálenosti jen náhoda. Teprve když se blíží k onomu bodu kde vyklopí tyče, provede konečné zaměření a odpálí plombu -tedy nějaké dvě poslední vteřiny- je snad možné opravdu mířit. Aĺe stejně to bude extrémně složitý výpočet. I hlavní energetické zbraně zřejmě budou pálit až na tuhle vzdálenost. Omezenými impulsy aby se mohla zvýšit kadence -na usmažení sebevětší MDM je promile běžného výkonu víc jak dost.
Taky sem nad tím uvažoval -použít G-čočky coby rozptylky a zvětšit průměr "paprsku" tak aby vzrostla pravděpodobnost zásahu do určité vzdálenosti. Spíš než k plamenometu jsem si to přirovnával k brokovnici. Jen mám obavy že to nebude tak jednoduché.
Záleží na tom jak moc budou nebezpečné. Pokud se spider L.Detwajler dokáže připlížit do soustavy a útočit na válečné lodě tak to bude mít RMN tak zlé že bude šahat po jakémkoliv prostředku aby jim mohli čelit.
Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member
«
Odpověď #119 kdy:
12.07.2010, 22:30:18 »
G.čočky se naopak používají, aby se paprsek víc sbíhal, aby se roptýlil a ztratil účinnost ve větší vzdálenosti. Toho efektu, co chceš bys prostě dosáh, že bys ty čočky nepoužíval, případně je jen omezil. Nicméně ta použitelnost by pokulhávala. Účinnost všech laserů (teď mluvím obecně o jakýchkoliv soustředěných paprsích) závisí na jejich soustředění do úzkých svazků. Jakékoliv rozptýlení znamená velký pokles efektivity. Dalo by se to přirovnat k laserovému ukazovátku a baterce. Laserové ukazovátko dokáže člověku poškodit zrak, zatímco baterka nikoliv. Přitom je obojí světlo...
Zaznamenáno
Stran:
1
...
6
7
[
8
]
9
« předchozí
další »