Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
13.07.2010, 17:38:44

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
harrington.suewebik.net  převeden na redakční systém, nakoukněte a připomínkujte
4188 příspěvků v 103 témat od 93 uživatelů
Nejnovější uživatel: Mafio Ball
* Domů Nápověda Přihlásit Registrovat
+  Honor Harringtonová
|-+  O Honor Harrington
| |-+  Diskuse o Honorverse
| | |-+  ! SPOILER ! Vývoj děje po OB
« předchozí další »
Stran: 1 2 3 [4] 5 6 7 Tisk
Autor Téma: ! SPOILER ! Vývoj děje po OB  (Přečteno 529 krát)
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #45 kdy: 30.06.2010, 06:10:45 »

Hlavním důvodem proč se všichni spoléhají na gravitory se mi zdá být nadsvětelná rychlost.
O Alfa přechodu víš prakticky v tom okamžiku kdy k němu dojde. Totéž s klínem: maskování má své meze a to i mantichorské.
Jakmile se ale najde někdo schopný tuhle skutečnost "nějak" využít tak jseš v docela velikým průseru.
HH při bitvě v Kerberu předvedla že bezohledu na kvalitu senzorů je možné dostat se do blízkosti moderních válečných jednotek.
Radary, Lidary, IČsenzory, optika a (tady si nejsem jistej pojmenováním ani principem) detektory energetické výměny jsou sice do jisté míry spolehlivější ale mají omezený dosah. Ty první čtyři navíc taky "znevýhodňuje" přenos rychlostí světla. Ve vesmírném válčení kde se objekty pohybují až 4/5c to bude znamenat jen krátkou dobu mezi přijetím signálu a příletem tělesa. A i tomhle spektru se dá maskovat, rušit a klamat.
Spider využívá k podobnému účelu pokročilé stealth technologie a hlavně "pavoučí" pohon. To odstaňuje největší problém takového přístupu, totiž demaskující příznaky alternativního pohonu. Ale přes tvrzení DW o nezjistitelnosti spiderů na vzdálenost  větší než 1Ls se teď objevila zmínka o jedné jejich slabině. Totiž ta týkající se odvodu tepla. Jestliže "klasické lodě" k tomuto účelu používají klíny pak "nekonvenční pavouk" bude mít logicky potíže skrýt všechno vyzařování. Možná dokáže nějakou dobu tohle odpadní teplo akumulovat ale jak se říká žádný sud není nepřeplnitelný. Čili se téhle energie bude muset dříve či později zbavit -a pak by mohl mít problém. Třeba právě tohle bude detajl na kterém celá tahle technologie pohoří v původním rozsahu. (že by to Hemphilce prozradil Simoes?!)
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Dalin
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 30.06.2010, 09:59:16 »

Detektor gravitorů a optika je pasivní. Radar a lidar je aktivní, což znamená že prozrazují polohu lodě i skrz její vlastní rušičky.

U spideru je v MoH uvedeno, že přebytečné teplo vyzařují směrem od nepřítele, tzn. že senzory na průzkumných sondách budou muset být všesměrové aby to dokázaly zachytit.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 30.06.2010, 10:20:11 »

Detektor gravitorů a optika je pasivní. Radar a lidar je aktivní, což znamená že prozrazují polohu lodě i skrz její vlastní rušičky.
Dobrá připomínka -na to jsem zapoměl. Ale taky můžeš tohle vysílače strčit do stejné platformy jako rušičku (bez snahy je využít k něčemu dalšímu jako KH) a jseš na tom zase stejně. Nedokážeš odlišit který cíl vysílá kvůli zaměřování PDS a který to jen simuluje. Alespoň zdálky ne. Nejlepší je kombinace výnosů všech senzorů, jejich analýza a následné roztřídění podle pravděpodobnosti.

Mimochodem jak by se mohlo nadávat tomu detektoru "energetických anomálií" (opravdu nevím jak to pojmenovat). Používali to messanští piráti na Tiberianu a Terechkovovu mariňáci  na Splitu.  Jsem v rozpacích
U spideru je v MoH uvedeno, že přebytečné teplo vyzařují směrem od nepřítele, tzn. že senzory na průzkumných sondách budou muset být všesměrové aby to dokázaly zachytit.
Jo ale vono to může být docela těžký určit ten správný směr. Obyvlášť když jseš uprostřed nepřátelskýho systému a polovičku sond a maskovanejch hlídek nevidíš dokud do nich nevrazíš. Úsměv
Zaznamenáno

"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 30.06.2010, 12:59:17 »

Zkus ENAMODAR,jestli to nezní divně.
Je stejně divné jak dokázaly procpat pavouky do Mantichory.Mantichora má mít nejlepší senzory v galaxii,senzorová síť má 100% pokrytí a překrytí,určitě sleduje celé EMspekrum+gravitaci a velikos příjímačů je daná velikostí celé sítě.Takové síti by mohlo? uniknout absolutně černé,nepohyblivé těleso a to pavouk určitě není,pohybuje se,má energetický zdroj a lidskou posádku.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 30.06.2010, 13:24:08 »

Prostě nevěděli po čem se mají dívat. Pořád to ještě nevědí ale Hemphilka (spolu s Sim.) nad tím sedí a dumá. Zatím se budou vrhat po každém stínu nebo jen nepatrném náznaku čehokoliv neobvyklého. Něco jako "periskopová" hysterie za WWI a II.

Teď už by je asi nikdo jen tak snadno neošulil, ale i tak by mohly způsobit spostu potíží.
Třeba jen tím že by dokázali provést nějaké svinstvo a nedalo by se určit kdo to byl.
Nebo to dokonce zaonačit tak aby to vypadalo že to udělal někdo jiný.
Tak jak jsme o tom mluvili -jen nesouhlasím s tím že by se takové tajemství dalo uchovávat dlouho.
A jakmile by se provalilo tak by nejspíš poškodilo MA.
A ještě horší by bylo kdyby se daly takové incidenty spojit s RF. To by nejspíš znamenalo "torpédování" jejich dlouhodobých plánů .
Třeba by se pak "jedenáct vyjjímečných" oficiálně distancovalo od Detwajlerů a podobných parchantů, dokonce by se mohli připojit k trestným výpravám...
Zdalipak Albrechtova oddanost věci sahá tak daleko že by se obětoval aby zachránil zbytek plánu?  Úsměv
Zaznamenáno

Mirra
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 01.07.2010, 00:35:23 »

Ohledně tepla doporučuju přečíst http://www.projectrho.com/rocket/rocket3w.html. Ta hlavní věta je "There Ain't No Stealth In Space" a zbytek se točí kolem vysvětlení proč. DW to sice ochcal tím, že nechal zrádné teplo odvádět gravitorem pryč, jenže u spideru si opravdu zadělal na problém. Ledaže by si na něj zadělal schválně a vlastně by to byl nakonec problém MA, ne jeho Smích. Spider lodě s posádkou můžou odvádět teplo nějakým směrem, ale stačí, aby tím směrem byla jediná sonda, a vše je v háji. Natož pak v obydlených soustavách, kde budou sondy a další stacionární soupravy všude možně. To, že RMN nezachytilo spider střely má dva důvody. Zaprvé klín odvádí veškeré teplo, takže tepelné senzory jsou zastaralé a nejspíš nepoužívané (koneckonců na lodích se nepoužívají určitě, jinak by liďáci HH zachytily, když se blížila u Kerberu pod reaktivníma tryskama). Pokud ale opravdu Simoes o téhle slabině spideru ví (nebyl bych si ale tím moc jistý), brzy se dočkají své renesance. Druhým důvodem by mohlo být to, že spider střely vyzařovaly málo tepla na zachycení, ale o tom sám pochybuji. Předpokládám - nepamatuji se totiž přesně - že spider střely jely na nějakou fúzní jednotku. A ta je sakra horká a střela není tak velká, aby se dalo teplo rozložit po velké ploše.

Můj názor je ten, že se při obraně soustav začnou používat tepelné senzory, čímž v podstatě ulomí hrot spider lodím i torpédům. Taky lodě nejspíš začnou tepelné senzory používat a něco by se mělo vejít i do sond. Vzhledem k tomu, že takhle by ale celý koncept spideru byl brzo velmi... zdiskreditován, čekám, že tady zasáhne nějaké to "David Weber ex machina"... Nejsnazší by bylo, aby Simoes o tepelné slabině spideru nevěděl...
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 01.07.2010, 08:44:51 »

Představ si scénu: Hemphilová se vrací z admirality kde se projednává další z řady katastrof, kterou spidery spůsobily. Jeden se podařilo zničit ale byla to vyloženě náhoda. Jestli to takhle půjde dál...
Forrakerová studuje 3D model který s pomocí Sim. dali do kupy. Pořád jí něco nehraje ale neví co. Ví že model není přesný -Sim připouští že celek nikdy vlastně neviděl a tohle jsou jen zlomky. A i ty z něho "vylouhovali" pomocí nějaké hypno-výslechové metody. (současně mu hypnoterapie pomohla zvládat noční můry). Lidé Hemphilové jsou bezradní. Náhodně získaný cucek inteligentního troj-obalu Spideru zničeného loni při boji v Trevoru dokazuje že veškeré snahy zachytit tyhle hajzlíky aktivními prostředky na vzdálenost větší než 5Ls prostě nejde. A to už sondy využívají enrgii na max, snižuje se jejich vytrvalost a vytváří se obrovský demaskující "oblak".
Shannon se svým kocourem Ericsonem se zavrtí a dloubne do Sonji. "A jak že se zbavují tepla?!" Hemhillová vyvalí oči a Sim. se plácne do čela. "Já vám to neřek? Tadyhle, tady a taky tady, v nástavbě pro "nohy" jsou umístěny....."
Buď tobude rychlé a posádky Spiderů skončí jako toust nebo po dlouhém bádání. Já typuju to druhé. DW Spidery zavedl jako protiváhu manť. pokročilé technologie a chce podle mě předvést HH a její compadres v roli jakou dosud neměli: reakce na protivníka který má v řadě ohledů (ale ne ve všech!!!) technologickou a možná i taktickou výhodu.
A včil sa hukáže kdo s koho.
Kdyby nasadil messanské suprlidi proti jednotkám GA za stávajících podmínek tak by to nebyl vyrovnaný boj. A on má v úmyslu dokázat že jakékoliv genetické vylepšování není ve srovnání s "přirozeným výběrem" a profesionálními postupy ostřílených veteránů nic. Že jsou sice alfa/beta/gamy dobří, lepší než lidský průměr ale to je i většina špičkových velitelů, badatelů a námořníků GA, kteří za sebou navíc mají skvěle fungující instituce coby podporu. A to messíkům chybí.  Úsměv
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 01.07.2010, 17:23:54 »

Tak jek to sleduju,tak to vypadá,že spidery spoléhají jenom na utajení a mají nějakou formu ohýbací technologie,nebo mají další podstatné vylepšení?
Zaznamenáno
Dalin
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 01.07.2010, 17:28:29 »

No mě by ohromně pobavilo, kdyby zrovna Torchské fregaty odhalili toho spidera, co má odstřelit TNS Pottawatomie Creek. Teda pokud tam ještě je.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 01.07.2010, 17:41:05 »

Tak jek to sleduju,tak to vypadá,že spidery spoléhají jenom na utajení a mají nějakou formu ohýbací technologie,nebo mají další podstatné vylepšení?
Klíčová bude zřejmě ta alterbativa k pohonu. Ono už dávno bylo přinejmenším teoreticky možné dát dokupy takhle kvalitní "neviditelný objekt", s trochou snahy a spoustou prachů...
Ale byl by to jen kus železa, balvan ...prostě něco co pustíš po balistické dráze. Nemohl měnit dráhu letu aniž bys protrhl ten neviditelný plášť.
A díky "pavoukovy" to teď jde. Nejspíš. Ale nic -a nikdo- není dokonalý.  Smích
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 01.07.2010, 18:57:34 »

To se mi ulevilo,že mají jenom stelth a nový pohon,když by mělli ohýbání  a fungovalo i na zbraně,tak je to úplně beznadějné.
Tak je potřeba najít tu díru v senzorech,přes kterou pavouci lezou.Pohoda.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 01.07.2010, 19:19:59 »

Pak je tu ještě otázka jak veliký budou lodě třídy Detwailler.
Klidně to můžou být monstra o 20Mt, s gondolama, schopná odpalovat MDM z palubních zbraní, chráněná kromě stealthu masivním pancířem a možná i kulovým štítem jako pevnosti.
Navíc je za běžných okolností nezaměříš tak, aby se proti nim dali použít běžné střely. (že by bylo třeba Apollo s povelovým řízením?)
Může se stát že tahle velikost bude kvalitou sama o sobě.
Kdoví jak to DW zaonačí.  Úsměv
Zaznamenáno

Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 02.07.2010, 10:36:20 »

Další věc co se MA ozbrojených sil týče.
Budou mít jistou výhodu v přenosu informací. Je to docela důležité neboť jejich současné "impérium" je rozptýlené a nějak se musí koordinovat. Strike na kterém pracoval Simoes je už v plném nasazení a jak se zdá funguje dobře -jinak by ho nenamontovali na Detwajlerovic "jachtu". Tudíž je dost dobře možné že se objeví i superrychlé bojové lodě, schopné se přemisťovat mezi soustavami za mnohem kratší dobu než si kdokoliv dokáže představit (tedy strategicko-operační rychlost, podle mě taktická zůstane stále horší než mají mocnosti GA). Eskadry takových jednotek -třeba o  velikosti BB  Mrknutí -by mohly natropit spoustu zmatků a to jak v Lize tak i v "panstvích" GA. Teď si představ tyhle "expresy" jako nosiče lodí Shark (nemám potuchy jak mohou být velké, jen to že jsou větší než Ghost a menší než Detwailler) i s výzbrojí. Dostanou je v krátkém čase prakticky kamkoliv, vyskočí daleko mimo dosah senzorové sítě -dokonce i po "ústřicovém vylepšení", urychlý je na nějakých 0.2c a pak teprve vypustí a zmizí čekat na domluvené shromaždiště. (současně se naváže kontakt s "Duchy" kteří dodají aktuální info). "Žraloci" odvedou svou práci a utečou do Hyper jak jen to půjde. Tam je nosiče naberou a odvezou na základnu -nebo doplní munici, nechají odpočinout posádku, provedou údržbu a pustí se do další akce o 200Ly dál.
Vyžadovalo by to spoustu koordinace a pečlivé řízení -přenos průzkumných informací, rozkazů, vyhodnocení atd- ale s extrarychlýma kurýrama opět vše proběhne rychleji než nepřítel předpokládá. Tedy výhoda nejen na strategické ale i operační úrovni, jakou Strike přináší je srovnatelná s Spidery. (a to nemluvím o hodnotě rychlosti při komunikaci se špióny a pátou kolonou).
Simoes pracoval zřejmě na dalším vylepšení Strike a tak je možné že časem(za x-roků) GA získá nějaké vlastní agregáty tohoto druhu. Ale nějaké informace může předat už teď, takže GA s tím bude počítat a bude téhle skutečnosti muset přizpůsobit své propočty.
Zaznamenáno

Bolt
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 02.07.2010, 11:35:06 »

To je opravdu špatné.Nevýhoda v rychlosti přenosu informací,to je pro GA daleko hoší zpráva,než všechny nové zbraně.Informační náskok nepřítele se dohání opravdo špatně.Bylo mi divné,jak záporáci dokážou uskutečňovat tak velké a složité akce,které zatím předvedli,tak rychle a přesně Šok

Žeby hypertelegraf na obzoru?
« Poslední změna: 02.07.2010, 11:36:48 od Bolt » Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 02.07.2010, 11:41:22 »

Žeby hypertelegraf na obzoru?

Zatím je to jenom ekvivalent pošťáka na motorce proti jízdnímu poslovy.
Ale taky sem si na něj vzpoměl -byla by to skvělá odpověď.  Úsměv

PS: Zatím jsem nenašel nikde ony zmiňované argumenty proti h-telegrafu a 4D-koncepci boje.
Mohl by mě někdo prosím nasměrovat konkrétneji?  Smutek
Zaznamenáno

Stran: 1 2 3 [4] 5 6 7 Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!